Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSégol vill se hållbara investeringar

Ségol vill se hållbara investeringar

På Sacos kongress passade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol på att prata om EU-ländernas sociala ansvar.

Bernadette Ségol inledningstalade på fredagsförmiddagen, Saco-kongressens andra dag. Hon ville ta tillfället i akt att prata om den ekonomiska krisen vi har gått, och fortfarande går, igenom.

– Effekten av 2008 års härdsmälta i finanssektorn har gjort det väldigt tydligt för var och en av oss, om vi inte redan visste det, att vi är beroende av en pålitlig finansiell sektor, vilket för oss betyder en transparent finansiell sektor, sade hon.

Sett från Stockholm och Sverige kan krisen ses som långt ifrån. Men vi sitter alla i samma båt och är beroende varandra, betonade Bernadette Ségol.

– Sverige kan inte och ska inte leva isolerat.

Den 7 november lanserade Europafacket en ny plan som ska skapa hållbara investeringar och riktiga, schyssta jobb i Europa. Enligt planen ”A New Path for Europe: ETUC plan for investment, sustainable growth and quality jobs” ska återhämtningen främjas med hjälp av investeringar på upp till 2 procent av BNP under en tioårsperiod.

– Utan investeringar kan utvecklingen stagnera över lång tid, sade Bernadette Ségol, som också vill att EU arbetar hårdare mot skattebedrägerier och skatteflykt.

– Miljarder euro har flytt det grekiska skattesystemet och tagit sig till Schweiz i stället. Det påverkar både arbetare och medborgare. På grund av detta är skatterna högre och man kan inte göra investeringar.

Konkurrenskraft är inte låga löner och dåliga arbetsvillkor utan kunskap och ett livslångt lärande, anser Bernadette Ségol.

– Etuc har alltid stött ett socialt Europa och inte bara en fri och öppen marknad. EU kan inte bygga på ökade orättvisor och mer fattigdom. Sociala faktorer måste vara en del i de ekonomiska besluten.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.