På Sacos kongress passade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol på att prata om EU-ländernas sociala ansvar.
På Sacos kongress passade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol på att prata om EU-ländernas sociala ansvar.
Bernadette Ségol inledningstalade på fredagsförmiddagen, Saco-kongressens andra dag. Hon ville ta tillfället i akt att prata om den ekonomiska krisen vi har gått, och fortfarande går, igenom.
– Effekten av 2008 års härdsmälta i finanssektorn har gjort det väldigt tydligt för var och en av oss, om vi inte redan visste det, att vi är beroende av en pålitlig finansiell sektor, vilket för oss betyder en transparent finansiell sektor, sade hon.
Sett från Stockholm och Sverige kan krisen ses som långt ifrån. Men vi sitter alla i samma båt och är beroende varandra, betonade Bernadette Ségol.
– Sverige kan inte och ska inte leva isolerat.
Den 7 november lanserade Europafacket en ny plan som ska skapa hållbara investeringar och riktiga, schyssta jobb i Europa. Enligt planen ”A New Path for Europe: ETUC plan for investment, sustainable growth and quality jobs” ska återhämtningen främjas med hjälp av investeringar på upp till 2 procent av BNP under en tioårsperiod.
– Utan investeringar kan utvecklingen stagnera över lång tid, sade Bernadette Ségol, som också vill att EU arbetar hårdare mot skattebedrägerier och skatteflykt.
– Miljarder euro har flytt det grekiska skattesystemet och tagit sig till Schweiz i stället. Det påverkar både arbetare och medborgare. På grund av detta är skatterna högre och man kan inte göra investeringar.
Konkurrenskraft är inte låga löner och dåliga arbetsvillkor utan kunskap och ett livslångt lärande, anser Bernadette Ségol.
– Etuc har alltid stött ett socialt Europa och inte bara en fri och öppen marknad. EU kan inte bygga på ökade orättvisor och mer fattigdom. Sociala faktorer måste vara en del i de ekonomiska besluten.
Ania Obminska