Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSaco-P stannar kvar i förhandlingarna

Saco-P stannar kvar i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal fortsätter. Trots oron för att avtalet ska försvaga de anställdas möjligheter att påverka vid nerdragningar beslutade Saco-P sig på onsdagen för att inte lämna förhandlingarna.

De senaste veckorna har varit de mest turbulenta sedan PTK och Svenskt Näringsliv återupptog samtalen för att försöka nå fram till ett  nytt omställningsavtal. Arbetsgivarens förslag till försämringar i Las §22, som tidningen Arbetet skrev om, gjorde fackliga förtroendevalda oroliga och arga. Förslaget innebar att arbetsgivaren ensam skulle kunna definiera såväl turordningskretsar som kompetens. Fackens möjligheter till förhandling skulle helt försvinna. ”En katastrof om det går igenom” kommenterade Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson, uppgifterna.

I den andra vågskålen ligger så vitt är känt en kompetensutvecklingsstiftelse som skulle ge bättre möjligheter till vidareutbildning under anställning. PTK vill också att sjukskrivna och visstidsanställda medarbetare ska omfattas av omställningsavtalet.

Unionens och PTK:s ordförande Cecilia Fahlberg sade till Kollega på onsdagen att ”Vi har så mycket att vinna” på ett nytt avtal men gick inte närmare in på några detaljer.

Det läckta arbetsgivarförslaget väckte oro i synnerhet som PTK:s maktfördelning gör det möjligt för Unionen, vars förhandlingschef Niklas Hjert också sköter PTK:s förhandlingarna med Svenskt Näringsliv, att driva igenom ett förslag oavsett om Sveriges Ingenjörer eller andra mindre förbund vill det. Tidvis har diskussionen rört om Sacoförbunden inom PTK skulle kunna lämna förhandlingarna i protest. Men så blir det alltså inte.

–Vi har fått sådana besked att vi just nu kan fortsätta diskussionerna och medverka till ett avtal, säger Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef. Vi har gjort klart att vi inte kommer att acceptera förändringar i spelreglerna på arbetsmarknaden som kan leda till att misstro ersätter samverkan och samarbete. Urholkning av turordningsreglerna ur den synvinkeln inte acceptabel.

Ambitionen är fortfarande att förhandlingarna ska ha nått resultat innan jul.

Jenny Grensman

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.