Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenWhat have the EU ever done for us?

What have the EU ever done for us?

Det springer en råtta över snön i parken vid Folkungagatan. Utanför Lidl är den rumänske tiggarfarbrorn redan på plats med sin mugg trots att klockan bara är kvart över sju och det är nästan tio grader kallt.

Det blåser snålt genom EU just nu – inte bara på Folkungagatan i Stockholm. Britterna kräver reform för fortsatt deltagande och talar i samma andetag om att begränsa den fria rörligheten, som är en av grundpelarna i EU. Trots att flera undersökningar visar att EU-länderna vinner på migrationen mellan länderna är det många som ifrågasätter den och vill begränsa möjligheterna för medborgarna att söka sig till andra länder i jakten på jobb. Och det är inte längre den polske rörmokaren man talar om – han är sedan lång tid en respekterad tillgång. Nu är det rumäner och bulgarer man fruktar efter att det vid årsskiftet blev fritt fram för dem att använda sin fria rörlighet. Den ekonomiska krisen och arbetslösheten i dess spår har gjort tongångarna kärva.

Men det händer faktiskt bra saker också inom EU. Till exempel diskuterar man nu hur de hål i utstationeringsdirektivet som har lett att vissa företag dumpar villkor och utnyttjar den billigare arbetskraften mot lagar och regler ska täppas till. Det är bra.
Det har också antagits en åsiktsyttring där parlamentet ställer sig bakom mer resurser till inspektioner av arbetsplatser för att stoppa svartjobb, dumpning av villkor och dålig arbetsmiljö.

Dessutom öppnar de nya upphandlingsreglerna för att inte ett lågt pris längre ska vara det vägledande vid upphandling. Hänsyn till miljö, sociala villkor och exempelvis kollektivavtal ska kunna vägas in. Malmö har redan antagit en ”Vita-Jobb”-strategi i den andan.
Det är lätt att hamna i ”What-have the Romans ever done for us”- diskussioner om EU. Europa är en av de världsdelar som har flest småländer. Ensamma har vi svårt att skaffa oss inflytande. Tillsammans kan vi matcha USA som marknad.

Det är också lätt att glömma vad som låg bakom bildandet av EU. Det var inte önskan om raka bananer, större jordgubbar eller ytbytesprogram för studenter, utan krig. Miljoner döda och ett förött Europa som insåg att fredligt samarbete var ett framtidsprojekt som skulle kunna sätta stopp för fler världskrig på kontinenten.

I mina öron låter det fortfarande som en väldigt bra idé.jenny

PS: Polska migranters arbete i Storbritannien ger 34 procent mer från skatter till staten än den betalar i bidrag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?