Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenWhat have the EU ever done for us?

What have the EU ever done for us?

Det springer en råtta över snön i parken vid Folkungagatan. Utanför Lidl är den rumänske tiggarfarbrorn redan på plats med sin mugg trots att klockan bara är kvart över sju och det är nästan tio grader kallt.

Det blåser snålt genom EU just nu – inte bara på Folkungagatan i Stockholm. Britterna kräver reform för fortsatt deltagande och talar i samma andetag om att begränsa den fria rörligheten, som är en av grundpelarna i EU. Trots att flera undersökningar visar att EU-länderna vinner på migrationen mellan länderna är det många som ifrågasätter den och vill begränsa möjligheterna för medborgarna att söka sig till andra länder i jakten på jobb. Och det är inte längre den polske rörmokaren man talar om – han är sedan lång tid en respekterad tillgång. Nu är det rumäner och bulgarer man fruktar efter att det vid årsskiftet blev fritt fram för dem att använda sin fria rörlighet. Den ekonomiska krisen och arbetslösheten i dess spår har gjort tongångarna kärva.

Men det händer faktiskt bra saker också inom EU. Till exempel diskuterar man nu hur de hål i utstationeringsdirektivet som har lett att vissa företag dumpar villkor och utnyttjar den billigare arbetskraften mot lagar och regler ska täppas till. Det är bra.
Det har också antagits en åsiktsyttring där parlamentet ställer sig bakom mer resurser till inspektioner av arbetsplatser för att stoppa svartjobb, dumpning av villkor och dålig arbetsmiljö.

Dessutom öppnar de nya upphandlingsreglerna för att inte ett lågt pris längre ska vara det vägledande vid upphandling. Hänsyn till miljö, sociala villkor och exempelvis kollektivavtal ska kunna vägas in. Malmö har redan antagit en ”Vita-Jobb”-strategi i den andan.
Det är lätt att hamna i ”What-have the Romans ever done for us”- diskussioner om EU. Europa är en av de världsdelar som har flest småländer. Ensamma har vi svårt att skaffa oss inflytande. Tillsammans kan vi matcha USA som marknad.

Det är också lätt att glömma vad som låg bakom bildandet av EU. Det var inte önskan om raka bananer, större jordgubbar eller ytbytesprogram för studenter, utan krig. Miljoner döda och ett förött Europa som insåg att fredligt samarbete var ett framtidsprojekt som skulle kunna sätta stopp för fler världskrig på kontinenten.

I mina öron låter det fortfarande som en väldigt bra idé.jenny

PS: Polska migranters arbete i Storbritannien ger 34 procent mer från skatter till staten än den betalar i bidrag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.