Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtBTH planerar master i IT-säkerhet

BTH planerar master i IT-säkerhet

Blekinge Tekniska Högskola har fått ett anslag från EU för att tillsammans med 11 andra universitet och specialistorganisationer i Europa ta fram en ny masterutbildning i IT-säkerhet.

Kraven på specialister inom IT-säkerhet ökar ständigt. Dataintrång och hackerattacker tvingar specialisterna att hela tiden ligga steget före för att kunna skydda systemen mot angrepp.

Anders Carlsson
Anders Carlsson

– De jobbar hela tiden mot rörliga mål och det pågår en form av kapprustning. Säkerhetsspecialisterna och hackarna utvecklar ständigt nya vapen och motvapen, säger Anders Carlsson, initiativtagare och projektledare för arbetet med en ny masterutbildning inom IT-säkerhet på BTH, Blekinge Tekniska Högskola.

Han har undervisat och föreläst internationellt om IT-säkerhet i 25 år och sedan 15 har han haft internationella samarbeten bland annat med universitet i Ukraina som är långt framme på det här området.

Nu har Anders Carlsson och BTH fått uppdraget att leda projektet ”ENGENSEC – Educating the Next generation experts in Cyber Security som ska ta fram en ny tvåårig masterutbildning i IT-säkerhet. Finansieringen av satsningen kommer från Europakommissionens Tempus Program. I projektet medverkar bland andra fyra universitet i Ukraina, fyra i Ryssland och den federala polisen i Tyskland.

Kommer masterutbildningen bara att hållas på BTH eller på fler ställen i Europa?
– Det är en av de frågor som projektet ska hitta den bästa lösningen på. Alla medverkande universitet kommer att få tillgång till kursmaterialet och kan hålla utbildningen men inledningsvis kommer en del lärare att behöva lånas in. Upplägget blir sannolikt så att studenterna väljer två eller tre av de medverkande universiteten och läser därmed utbildningen i flera länder. Det kommer att ge dem välbehövlig internationell erfarenhet. Vi hoppas att utbildningen ska kunna leda till en internationell Double Diploma eller Triple Diploma, som exempelvis en MBA-utbildning, säger Anders Carlsson.

Vilka är de största utmaningarna?
– Det är allt från teknik, vilka kurser som ska ingå, språkförbistringar samt att olika utbildningskulturer möts.

Hur gynnas BTH av samarbetet?
– Vi har redan i dag bra säkerhetslaboratorier på BTH som nu kommer att vidareutvecklas tillsammans med de övrigas i projektet. BTH driver ju redan Sveriges enda civilingenjörsutbildning i datorsäkerhet och det här stärker ytterligare vår kompetens och våra resurser inom det här området.

Masterprogrammet i IT-säkerhet smygstartar med pilotkurser vid en sommarskola 2016 och startar sedan hösten 2017.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.