Blekinge Tekniska Högskola har fått ett anslag från EU för att tillsammans med 11 andra universitet och specialistorganisationer i Europa ta fram en ny masterutbildning i IT-säkerhet.
Blekinge Tekniska Högskola har fått ett anslag från EU för att tillsammans med 11 andra universitet och specialistorganisationer i Europa ta fram en ny masterutbildning i IT-säkerhet.
Kraven på specialister inom IT-säkerhet ökar ständigt. Dataintrång och hackerattacker tvingar specialisterna att hela tiden ligga steget före för att kunna skydda systemen mot angrepp.
– De jobbar hela tiden mot rörliga mål och det pågår en form av kapprustning. Säkerhetsspecialisterna och hackarna utvecklar ständigt nya vapen och motvapen, säger Anders Carlsson, initiativtagare och projektledare för arbetet med en ny masterutbildning inom IT-säkerhet på BTH, Blekinge Tekniska Högskola.
Han har undervisat och föreläst internationellt om IT-säkerhet i 25 år och sedan 15 har han haft internationella samarbeten bland annat med universitet i Ukraina som är långt framme på det här området.
Nu har Anders Carlsson och BTH fått uppdraget att leda projektet ”ENGENSEC – Educating the Next generation experts in Cyber Security som ska ta fram en ny tvåårig masterutbildning i IT-säkerhet. Finansieringen av satsningen kommer från Europakommissionens Tempus Program. I projektet medverkar bland andra fyra universitet i Ukraina, fyra i Ryssland och den federala polisen i Tyskland.
Kommer masterutbildningen bara att hållas på BTH eller på fler ställen i Europa?
– Det är en av de frågor som projektet ska hitta den bästa lösningen på. Alla medverkande universitet kommer att få tillgång till kursmaterialet och kan hålla utbildningen men inledningsvis kommer en del lärare att behöva lånas in. Upplägget blir sannolikt så att studenterna väljer två eller tre av de medverkande universiteten och läser därmed utbildningen i flera länder. Det kommer att ge dem välbehövlig internationell erfarenhet. Vi hoppas att utbildningen ska kunna leda till en internationell Double Diploma eller Triple Diploma, som exempelvis en MBA-utbildning, säger Anders Carlsson.
Vilka är de största utmaningarna?
– Det är allt från teknik, vilka kurser som ska ingå, språkförbistringar samt att olika utbildningskulturer möts.
Hur gynnas BTH av samarbetet?
– Vi har redan i dag bra säkerhetslaboratorier på BTH som nu kommer att vidareutvecklas tillsammans med de övrigas i projektet. BTH driver ju redan Sveriges enda civilingenjörsutbildning i datorsäkerhet och det här stärker ytterligare vår kompetens och våra resurser inom det här området.
Masterprogrammet i IT-säkerhet smygstartar med pilotkurser vid en sommarskola 2016 och startar sedan hösten 2017.
Karin Virgin