Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Det här är inte förbundets åsikter"

”Det här är inte förbundets åsikter”

I en artikel i tidningen Arbetet riktas kritik mot de sifferlösa avtalen. Sveriges Ingenjörers ordförande förtydligar att det inte är förbundets åsikter som framförs.

I artikeln, som publicerades på arbetet.se i dag, fredag, berättar tidningen om att akademiker sågar de sifferlösa avtalen och att kritiken mot dessa växer, bland annat inom Sveriges Ingenjörer.

UlfBengtsson
Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

– Det här inte förbundets åsikter, utan två lokalföreträdares åsikter, om än framträdande sådana. I förbundet har vi en klar uppfattning om att löner ska sättas mellan chefer och anställda i samtal. Men vi välkomnar alltid debatten i de här frågorna, säger Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson.

Bertil Nordqvist, förtroendevald för Sveriges Ingenjörer på ABB, är en av dem som intervjuas i Arbetets artikel. Han säger så här till Ingenjören:

Bertil Nordqvist, förtroendevald på ABB
Bertil Nordqvist, förtroendevald på ABB

– Oavsett om avtalet har siffror eller ej sätts lönen i samtal mellan chef och medlem individuellt och differentierat och så har det varit i många år. Det som är avgörande är om det totala löneutrymmet skall bestämmas i centralt avtal eller summeras efter revisionen.

– I sifferlösa avtal får vi en otydlighet då många medarbetare saknar info om vad som är en rimlig löneökning och då inte kan bedöma om chefens lönebud är bra eller dåligt förrän efteråt. Med sifferlösa avtal öppnar man upp för att olika företag kan arbeta med helt olika löneutrymmen och det är inte bra för våra medlemmar på orter med låg lönekonkurrens – bevare oss för ingenjörsarbete på små orter med en stor dominerande arbetsgivare om vi får sifferlösa avtal.

Läs mer om sifferlösa avtal och vad förbundet säger om dessa i Ingenjörens artikel: ”Bättre lönebildning med sifferlöst?

Ania Obminska

2 KOMMENTARER

  1. Sifferlösa avtal är ett nederlag för facket, men det innebär samtidigt en vinst för en del av ingenjörskåren. Lönespridning är stor och nu kommer den att bli ännu större. På sikt vinner arbetsgivarna genom att dumpa löner för ingönjerer på mindre orter, ingenjörer med utländsk bakgrund, nyutexaminerade ingenjörer … Lönekostnader för arbetsgivarna kommer att minska i sin helhet och det är meningen med sifferlösa avtal!

  2. Sifferlösa avtal är ett oskick. Arbetsgivarna har inte visat sig mogna för det ansvaret dessa innebär!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.