Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFacket vann strid kring drogtester

Facket vann strid kring drogtester

ABB i Ludvika ville drogtesta personalen, och de som vägrade ville man skicka hem utan lön i tre dagar. Både IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer sade nej. Ingenjören frågade Anders Eliasson, ordförande för Sveriges Ingenjörers klubb på ABB Power Products i Ludvika, om ärendet.

webbAndersEliasson
Anders Eliasson, ordförande för Sveriges Ingenjörers klubb på ABB Power Products i Ludvika.

När kom den här frågan upp första gången?
– Första gången var väl för sex år sen ungefär. Då handlade det om slumpvisa tester, men då blev det inget. För två år sedan togs det upp igen, men vi sade nej. Då blev det centrala förhandlingar där alla facken sa nej, men ABB valde ensidigt att köra vidare med ett pilottest under sex månader.

Vad hände sedan?
– Under de sex månaderna var det väl en anställd som fastnade i garnet, så att säga. Men den personen hade medicinska skäl, så resultat blev egentligen noll. Arbetsgivaren ville ha topsning. Men folk vägrade, och blev hemskickade i tre dagar med lön och kom sedan tillbaka till jobbet. Nu ville divisionen i Ludvika fortsätta med piloten trots att ABB centralt inte bestämt sig. Med den skillnaden att nu skulle man bli hemskickad i tre dagar – men utan lön.

Hur gick det då?
– Det blev centrala förhandlingar igen. Men teknikarbetsgivarna stödde faktiskt oss. Det finns inget stöd för det här i det centrala avtalet. De får skicka hem anställda som inte vill bli topsade, men med lön i så fall.

Så förhandlingarna gick ganska snabbt?
– Ja, oh ja! Det blev klart på en förmiddag. De kom från Stockholm, arbetsgivare och ombudsmän från förbunden. Det blev gemensam sittning och sedan enskild överläggning med ombudsmännen. Sedan var det klart.

Så det blev inga förhandlingar i egentlig mening?
– Nej, vi gav inte upp någonting. Vår tolkning av lag och avtal var rätt.

Vad händer framöver?
– Jag vet inte hur ABB centralt kommer att fortsätta, men ryktet säger att datainspektionen undersöker om det är förenligt med personuppgiftslagen. Sedan finns ju dessutom kapitel i både Europakonventionen och regeringsformen som tar upp det här med personlig integritet. De är överordnade personuppgiftslagen och arbetsmiljölagen.

Så man kan pröva det mot de lagarna också?
– Ja, det måste vara grönt rakt igenom för att de ska kunna genomföra något sådant här.

Sture Henckel

2 KOMMENTARER

  1. Tystnaden talar…det beror väl på om säkerhet och arbetsmiljö kommer högst eller ’personlig integritet’. Försök att komma i närheten av en offshoreplattform utan att vara testad och klar…

  2. Hur tänker vi från fackets sida om en anställd som är påverkad av något (som syns i en drogtest) kör truck, travers,buss, tappar smälta, kör bil till jobbet och då klantar sig så att andra anställda skadar sig och kanske till och med dör?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.