Danska ingenjörschefer ser ljusning

Nästan varannan tillfrågad ingenjörschef i Danmark tror på en ökad sysselsättning.

Nästan varannan tillfrågad ingenjörschef i Danmark tror på en ökad sysselsättning.

Nästan varannan, 46 procent, av de danska ingenjörschefer som har tillfrågats i Ingeniørforeningens undersökning, räknar med att antalet anställda i deras företag kommer att öka 2014, berättar Jobfinder.dk, som är en del av Ingeniøren.

Samtidigt bedömer 41 procent av ingenjörschefer att fler ingenjörer kommer att hyras in, medan 7 procent räknar med att ingenjörerna blir färre.

Men på Ingeniørforeningen är man försiktigt optimistisk. Morten Thiessen, ordförande för Ansattes Råd, förväntar sig också ett ljusare 2014 än 2013, men eftersom arbetslösheten bland ingenjörer är relativt låg, 2,7 procent i februari i år, kan det snabbt uppstå en ingenjörsbrist.

Arbetsgivarorganisationen DI saknar bevis för den positiva utvecklingen som ingenjörscheferna tror på i Ingeniørforeningens undersökning.

– Siffrorna är ett uttryck för en stigande optimism. Många av våra medlemmar hoppas på det, men vi måste se på de hårda fakta som visar att krisen är över, till exempel i frågan om tillväxttakt, säger Steen Nielsen, arbetsmarknadspolitisk vicechef på DI till Jobfinder.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt