Hellre bra ingenjör än dubbla examina

Två examina för samma utbildning. Är det bra eller inte? I onsdags anordnades en konferens där just den frågan var i fokus.

Två examina för samma utbildning. Är det bra eller inte? I onsdags anordnades en konferens där just den frågan var i fokus.

Det har blivit vanligare att studenter som får en yrkesexamen också kan få ut en generell examen. Men examensmålen dem emellan skiljer sig åt. Därför finns det vissa tveksamheter. Kan studenternas meriter verkligen uppfylla kraven för båda typer av examina? Enligt regeringen finns det en risk att dubbla examina leder till en otydlighet i förhållande till både studenter och mot arbetsmarknaden. Flera examina på samma meriter kan också minska värdet på en yrkesexamen.

I onsdags anordnade Universitetskanslersämbetet, tillsammans med Örebro universitet, en konferens på temat ”Är dubbla examina till hjälp eller till stjälp?”. Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer, som var med under konferensen, tror mer på det sistnämnda alternativet.

– Det fördes fram många uppfattningar om förtjänsterna med dubbla examina, men jag hade svårt att se någon som övertygade. Om inte industrin bryr sig om du har en kandidat eller en master är det inget problem att du inte har det. Det blir däremot riktigt fel om man förhandlar bort det ingenjörsmässiga i utbildningarna för att de ska passa in i de olika generella examina, säger Olle Dahlberg till Ingenjören.

– Om du frågar näringslivet vad de söker blir svaret högskole- och civilingenjörer. Jag har ännu inte hört någon oroa sig över en brist på teknologie kandidater eller personer med masterexamen, säger Olle Dahlberg.

Möjligen kan det vara upplevelsen av att en dubbel examina är bra att ha som gör att de förekommer på flera håll.

– Att studenterna stoppar på sig alla papper de kan få tag i är knappast förvånande, men lärosätena är genomgående dåliga på att förklara vad de ska ha dem till. En ironi i detta också att allt färre fullföljer sin utbildning och tar någon examen över huvud taget. Det är ett långt större bekymmer, menar Olle Dahlberg.

Frågan om en särskild reglering av dubbla examina kom också upp under konferensen, men Olle Dahlberg skulle vara fullt nöjd om man respekterar de examina som finns. Vi bör istället fråga oss hur man ska utforma en kandidat, master, högskoleingenjörs- eller civilingenjörsutbildning för att var och en av dem ska bli så bra som möjligt, tycker han.

– Hellre en bra ingenjör än möjligheten att ta dubbla examina, avslutar Olle Dahlberg.

I höstas skrev Ingenjören om Universitetskanslersämbetets utvärdering av teknik- och ingenjörsutbildningar. Utvärderingen resulterade bland annat i att Högskolan i Halmstad beslutade att sluta erbjuda dubbla examina för samma utbildning. Läs artikeln här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Vad vet du om den svenska modellen?

Vad vet du om den svenska modellen?

De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
Fler artiklar