Södertälje ska få ett nytt utbildnings- och forskningscentrum och KTH Södertälje kommer att bli dubbelt så stort 2020 jämfört med i dag.
Södertälje ska få ett nytt utbildnings- och forskningscentrum och KTH Södertälje kommer att bli dubbelt så stort 2020 jämfört med i dag.
Det är för att ”säkerställa tillgång till spetskompetens” som regeringen tillsammans med bland annat Astra Zeneca, KTH och Södertälje kommun väljer att satsa 1,6 miljarder kronor på nya forsknings- och utbildningsplatser i Södertälje. Totalt 800 miljoner kronor av dessa ska gå till ett utbildnings- och forskningscentrum som ska rikta in sig mot produktionsteknik och logistik, uppger utbildningsdepartementet.
KTH:s Campus Södertälje kommer att utökas till 1 200 utbildningsplatser 2020, vilket ska vara en fördubbling jämfört med i dag. I första hand är det antalet platser vid högskoleingenjörsutbildningar som ska bli fler.
Sveriges Ingenjörer kallar det för ”ett stort steg för Södertälje, ett litet för Forskarsverige”.
Här kan du se utbildningsminister Jan Björklund (FP) presentera satsningen.
Ania Obminska
2 kommentarer
Du ska inte bara tacka Svenskt Näringsliv för det. Sveriges Ingenjörer (SI) är minst lika drivande i att öka antalet ingenjörer.
SI har dock andra drivkrafter. I grunden vill de öka antalet medlemmar så medlemsintäkterna kan öka och tjänstemännen på förbundet kan höja sina egna löner (vilket de naturligtvis aldrig kommer erkänna).
För att lyckas med strategin är viktigt att upprätthålla en hyfsad arbetslöshetsstatistik så ytterligare utbildningsplatser kan beställas fram med det som motivering. Det löser man genom att se till att ingenjörerna får låga löneökningar, så företagen har råd att anställa dem till lägre avlönade och lägre kvalificerade arbeten än vad utbildningen är tänkt för. På så vis ser allt bra ut på pappret – ingenjörerna får ju jobb trots allt, så antalet platser på ingenjörsutbildningarna kan ökas ytterligare.
Ännu fler ingenjörer på beställning av svenskt näringsliv i syfte att dumpa lönerna. Propagandan om ingenjörsbrist har verkligen varit framgångsrik.