Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadRiksbanken får hård kritik

Riksbanken får hård kritik

Kommande avtalsrörelser riskerar att bli tuffare än tidigare. Riksbankens svårigheter att nå inflationsmålet och kronans fladdrande kurs är två osäkra faktorer som påverkar både industrin och tjänstesektorns konkurrenskraft. Det är slutsatsen i en rapport från Industrins ekonomiska råd som presenterades tidigare i veckan.

Konsumentpriserna i Sverige har sedan slutet av 90-talet ökar långsammare än inom EU och i USA. Sedan 1997 har konsumentpriserna i Sverige ökat med 1,4 procent medan de i hela euroområdet ökat med 1,9 procent och i USA med 2,3 procent. Ökningstaketen i Sverige ligger under Riksbankens inflationsmål på två procent och under flera år har målet inte heller uppnåtts.

Sverige är ett land som är mycket exportberoende. Tillverkningsindustrins exportandel låg 2011 på 64 procent enligt Statistiska Centralbyrån. Det inte ens svårt att hitta relativt stora företag som inte har någon hemmamarknad alls utan alltså exporterar 100 procent.

– Fluktuerande växelkurser är ett problem eftersom företagen inte vet förutsättningarna. Många löser osäkerheten genom att kapa sina svenska kostnader. Det gör man genom att flytta jobb från Sverige och byta ut svenska underleverantörer till utländska, säger Mauro Gozzo, chefsekonom på Business Sweden och en av de fyra medlemmarna i Industrins ekonomiska råd.

Riksbankens penningspolitik och kronans växelkurs är alltså faktorer som har stor betydelse för avtalsförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare.

Rapportförfattarna menar att förhandlingarna måste ha en rimlig inflationsprognos och osäkerheten kring Riksbanken prognos skapar problem för parterna på arbetsmarknaden. Om parterna inte tror att tvåprocentmålet kommer att nås kan lönenivåerna i avtalen bli låga. Men då ser Riksbanken också ett lägre inflationstryck.

– För höga löner ger ett högre inflationstryck som tvingar fram räntehöjningar som riskerar att stjälpa den ekonomiska tillväxten, säger Henry Ohlsson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och medlem i Industrins ekonomisk råd.

Facket inom Industrin har kommenterat rapporten i ett pressmeddelande och instämmer i att Riksbankens uppskjutna inflationsmål förändrar förutsättningarna för lönebildningen och att variationerna i den svenska växelkursen innebär svårigheter företagen. Men man ser inte dagens nivå på den svenska växelkursen som ett problem.

Rapporten pekar också på att arbetskraftskostnaderna i svensk industri är höga men Facken inom industrin tycker inte att de är för höga.

”Svensk industri har en av världens högsta produktivitetsnivåer och de innebär att också lönerna bör vara höga i en internationell jämförelse. Det innebär inte att löneökningarna kan bli hur höga som helst. Vi måste ta hänsyn till utvecklingen av svensk industris konkurrenskraft när vi höjer lönerna. Det har vi också gjort”. Det skriver ordförandena i Facken inom industrin i ett gemensamt pressmeddelande.

I Facken inom industrin ingår GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Karin Virgin

Rapporten Industrins konkurrenskraft, växelkurs och penningspolitik hittar du här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.