Svenska fack sågar arbetsmiljöplan

Svenska fack sågar EU:s arbetsmiljöstrategi. ”Den saknar konkreta mål och bindande åtaganden” säger Saco, LO och TCO i ett gemensamt uttalande. Svenska fack sågar EU:s arbetsmiljöstrategi. ”Den saknar konkreta mål och bindande åtaganden” säger Saco, LO och TCO i ett gemensamt uttalande.

EU:s arbetsmiljöstrategi har varit efterlängtad eftersom det anses vara ett viktigt dokument som kan sätta en lägsta standard för de enskilda medlemsländernas ansträngningar för att göra arbetslivet bättre för unionens invånare. Den förra strategin löpte ut 2012 och att EU-kommissionen inte har lyckats enas runt en ny har givit upphov till mycket kritik från fackliga organisationer som sett hur arbetstagarnas villkor monterats ner och försämrats gradvis under den ekonomiska krisen.

Men den strategi som nu antagits är alldeles för tunn menar de svenska fackliga organisationerna. Trots att 4000 arbetstagare dör på grund av olyckor och 16000 avlider i arbetsrelaterade sjukdomar inom EU varje år är strategin inte kopplad till några skarpa förslag.

Avsaknaden av en förnyad och förstärkt lagstiftning och andra åtgärder för att komma till rätta med dessa utmaningar är anmärkningsvärd, skriver organisationerna och slår också ner på att kommissionen åter tar upp frågan om REFIT, EU:s program för att förenkla lagstiftning och regelverk för mindre företag som bland annat innebär att ny arbetsmiljölagstiftning inte ska gälla dem.
”Om vi tillsammans ska höja nivån på arbetsmiljöarbetet inom EU och på nationell nivå, krävs helt andra långsiktiga åtgärder” skriver Göran Arrius, Saco, Eva Nordmark TCO och Torbjörn Johansson, LO.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar