Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvenska fack sågar arbetsmiljöplan

Svenska fack sågar arbetsmiljöplan

 Svenska fack sågar EU:s arbetsmiljöstrategi. ”Den saknar konkreta mål och bindande åtaganden” säger Saco, LO och TCO i ett gemensamt uttalande.

EU:s arbetsmiljöstrategi har varit efterlängtad eftersom det anses vara ett viktigt dokument som kan sätta en lägsta standard för de enskilda medlemsländernas ansträngningar för att göra arbetslivet bättre för unionens invånare. Den förra strategin löpte ut 2012 och att EU-kommissionen inte har lyckats enas runt en ny har givit upphov till mycket kritik från fackliga organisationer som sett hur arbetstagarnas villkor monterats ner och försämrats gradvis under den ekonomiska krisen.

Men den strategi som nu antagits är alldeles för tunn menar de svenska fackliga organisationerna. Trots att 4000 arbetstagare dör på grund av olyckor och 16000 avlider i arbetsrelaterade sjukdomar inom EU varje år är strategin inte kopplad till några skarpa förslag.

Avsaknaden av en förnyad och förstärkt lagstiftning och andra åtgärder för att komma till rätta med dessa utmaningar är anmärkningsvärd, skriver organisationerna och slår också ner på att kommissionen åter tar upp frågan om REFIT, EU:s program för att förenkla lagstiftning och regelverk för mindre företag som bland annat innebär att ny arbetsmiljölagstiftning inte ska gälla dem.
”Om vi tillsammans ska höja nivån på arbetsmiljöarbetet inom EU och på nationell nivå, krävs helt andra långsiktiga åtgärder” skriver Göran Arrius, Saco, Eva Nordmark TCO och Torbjörn Johansson, LO.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.