Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDen svenska modellen måste värnas

Den svenska modellen måste värnas

Nedmonteringen av den nordiska modellen i valfrihetens och nyliberalismens namn har ändrat förutsättningarna på svensk arbetsmarknad i grunden. Nu växer kritiken och oron för att jämvikten mellan produktivitet och välfärd kan ha gått förlorad.

”Sverige måste avregleras. Tryggheten har gått så långt att drivkrafterna för att arbeta har försvunnit.” Så har det hetat ganska länge från exempelvis den ansedda tidskriften The Economist. Samtidigt talar tongivande internationella ekonomer om Skandinavien som ett föredöme med måttliga klyftor och stor tillit i samhället vilket ligger till grund för att vi har klarat den senaste ekonomiska krisen ganska bra.

Foto: Åke Bruce. Åke Sandberg och hans forskarkollegor visar att den svenska modellen har bäddat för framgång tidigare och att det inte finns något som talar för att den inte skulle kunna göra det i framtiden också. Snarare tvärtom.
Foto: Åke Bruce. Åke Sandberg och hans forskarkollegor visar att den svenska modellen har bäddat för framgång tidigare och att det inte finns något som talar för att den inte skulle kunna göra det i framtiden också. Snarare tvärtom.

– Ja om vi jämför med exempelvis den amerikanska arbetsmarknaden är den svenska fortfarande jättebra, säger Åke Sandberg, arbetsorganisationsforskare och professor i emeritus vid Stockholms universitet och redaktören bakom Nordic Lights, en tjock antologi där en rad forskare inom ämnet belyser den nordiska arbetsmarknaden såväl vad gäller organisation på det nationella planet som i specifika företag.
– Den som har studerat ämnet ser hur vår modell faktiskt har förändrats väldigt mycket de senaste tjugo åren med minskad anställningstrygghet, a-kassans nedskärning och visstidsanställningar. Men det går fortfarande att välja en annan väg.

Nordic Lights, som kom förra sommaren, gjordes som nystart och uppföljning på en bok i ledarskap som Åke Sandberg hade gjort flera upplagor av. Nu sprids den som en alternativ lärobok i arbetsorganisation och företagsledning, ett alternativ till de amerikanska quick fix-böcker för hur du får ett lönsamt företag som översvämmar bokhandlarna.

– Protesterna mot marknadsliberalismens följder har ju börjat, säger Åke Sandgren. Vi ser tydligt vilka problem avregleringen och nedmonteringen av systemen leder till på ett sätt som vi kanske inte hade väntat oss. Det är väl egentligen en del av vår kritik, att politiska beslut inte tillräckligt förberetts, vad som ska göras, hur det ska göras och inte heller följt upp vad som händer när man till exempel skapar större möjlighet att visstidsanställa eller skär ner i a-kassan. Sverige har alltid varit ett litet konkurrensutsatt och exportberoende land och vi har klarat oss på världsmarknaden förut. Visserligen kan man säga att det globala konkurrenstrycket har tilltagit men mycket av våra framgångar ligger i vår intelligenta helhetsmodell med välfärd och produktivitet, och drar man bort delar av den påverkas hela samhället men det är ingen som riktigt vill dra slutsatserna av det vi ser.

Valåret 2014 borde vara ett gyllene tillfälle att ställa frågan om vilket samhälle vi vill ha. Men tillfälliga, uppmätta opinionsyttringar styr och politikerna, som så lätt och snabbt kan besluta om saker som får långsiktiga konsekvenser formulerar ingen vision om vart vi ska.

– Nej, säger Åke Sandgren. Det saknas en klar bild av vart vi vill, en djupare samhällsanalys. Men vi menar att det går att bygga vidare på den modell vi har haft, den produktiva rättvisan, att den idén bär. Det betyder inte att allt ska vara som förut men att vi fortfarande kan utveckla vår modell med parter som förhandlar och ett bra välfärdssystem att lita på.

Jenny Grensman

Första kapitlet av Nordic Lights går att ladda ner här.

Den 1 september hålls ett seminarium på ABF- huset i Stockholm om boken där flera av forskarna deltar.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.