Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningDigitala kroppar växer fram

Digitala kroppar växer fram

Är digitala kroppar och andra avancerade datormodeller forskningens naturliga nästa steg?

Forskningen kan bli mer kostnadseffektiv, mer träffsäker och samtidigt bidra till att minska antalet djurförsök om vi tillämpar ny teknik. Det framhöll Rodrigo Garay, generalsekreterare på stiftelsen Forska utan djurförsök, som anordnade en av måndagens punkter under Stockholmsmässans Digital health days. Seminariet skulle handla om tekniker och metoder som redan finns och som utvecklas, avancerade datormodeller, som skulle kunna användas i stället för djurmodeller. Men alla talare var inte överens om att det skulle kunna gå att ersätta djurförsök helt.

KTH-forskaren Johan Hoffman, professor i numerisk analys, har matematik och datorer till sin hjälp för att bygga digitala modeller av människokroppen. Detta ska till exempel kunna användas för att testa kirurgiska ingrepp innan de görs på patienter, eller undersöka olika sjukdomsförlopp, för att hjälpa sjukvården i sina vårdbeslut. Med sådana modeller kan man göra simuleringar och se prognosen av olika behandlingar, berättade Johan Hoffman.

– Vi tror att de här kommer att vara väldigt viktigt i framtiden, sade Johan Hoffman, som också berättade att forskarna hoppas att en första modell som används i klinisk miljö, en metod för bättre riskbedömning av blodproppar i hjärtat, inom tre år.

Vid Uppsala universitet tittar Christel Bergström, docent i galenisk farmaci, tillsammans med sin forskargrupp på hur läkemedel rör sig i kroppen med hjälp av cellbaserade modeller och datorbaserade verktyg. I framtiden vill de komma fram ”den digitala kroppen”, berättade hon. Men Mattias Öberg, som är riskbedömningsspecialist på Swetox, ett center för tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom toxikologi, tror inte att vi kommer att kunna använda oss av enbart digitala modeller. Däremot trodde han att vi behöver använda oss mer av nya metoder.

Sett till möjligheten att bidra till den forskning som rör vår hälsa har mycket hänt inom spelindustrin de senaste åren. Anton Albin från Dataspelsbranschen, berättade om spel som är tillgängliga för allmänheten och som kan bidra till att bota cancer eller som hjälper forskare att tolka data. Men han talade också om spel som kan bidra till spelarnas eget välmående, de som ger oss hjärngympa. Spelindustrin har mycket att bidra med till forskning, tyckte Anton Albin, som därför uppmanade forskare inom akademin att sammanstråla med forskare inom spelindustrin.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.