Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningDigitala kroppar växer fram

Digitala kroppar växer fram

Är digitala kroppar och andra avancerade datormodeller forskningens naturliga nästa steg?

Forskningen kan bli mer kostnadseffektiv, mer träffsäker och samtidigt bidra till att minska antalet djurförsök om vi tillämpar ny teknik. Det framhöll Rodrigo Garay, generalsekreterare på stiftelsen Forska utan djurförsök, som anordnade en av måndagens punkter under Stockholmsmässans Digital health days. Seminariet skulle handla om tekniker och metoder som redan finns och som utvecklas, avancerade datormodeller, som skulle kunna användas i stället för djurmodeller. Men alla talare var inte överens om att det skulle kunna gå att ersätta djurförsök helt.

KTH-forskaren Johan Hoffman, professor i numerisk analys, har matematik och datorer till sin hjälp för att bygga digitala modeller av människokroppen. Detta ska till exempel kunna användas för att testa kirurgiska ingrepp innan de görs på patienter, eller undersöka olika sjukdomsförlopp, för att hjälpa sjukvården i sina vårdbeslut. Med sådana modeller kan man göra simuleringar och se prognosen av olika behandlingar, berättade Johan Hoffman.

– Vi tror att de här kommer att vara väldigt viktigt i framtiden, sade Johan Hoffman, som också berättade att forskarna hoppas att en första modell som används i klinisk miljö, en metod för bättre riskbedömning av blodproppar i hjärtat, inom tre år.

Vid Uppsala universitet tittar Christel Bergström, docent i galenisk farmaci, tillsammans med sin forskargrupp på hur läkemedel rör sig i kroppen med hjälp av cellbaserade modeller och datorbaserade verktyg. I framtiden vill de komma fram ”den digitala kroppen”, berättade hon. Men Mattias Öberg, som är riskbedömningsspecialist på Swetox, ett center för tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom toxikologi, tror inte att vi kommer att kunna använda oss av enbart digitala modeller. Däremot trodde han att vi behöver använda oss mer av nya metoder.

Sett till möjligheten att bidra till den forskning som rör vår hälsa har mycket hänt inom spelindustrin de senaste åren. Anton Albin från Dataspelsbranschen, berättade om spel som är tillgängliga för allmänheten och som kan bidra till att bota cancer eller som hjälper forskare att tolka data. Men han talade också om spel som kan bidra till spelarnas eget välmående, de som ger oss hjärngympa. Spelindustrin har mycket att bidra med till forskning, tyckte Anton Albin, som därför uppmanade forskare inom akademin att sammanstråla med forskare inom spelindustrin.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.