Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFler avskedar istället för att säga upp

Fler avskedar istället för att säga upp

För 20 år sedan var det ovanligt att blir avskedad. I dag inträffar det allt oftare och den låga kostnaden kan vara en förklaring. Prislappen för att avskeda en anställd är ofta lägre än att säga upp.

På den tuffare arbetsmarknaden med krav på effektiva och slimmade organisationer tvingas allt fler anställda lämna sina jobb. Uppsägning på grund av arbetsbrist är arbetsgivarens vanligaste verktyg för att avbryta en anställning, men både uppsägning av personliga skäl och avsked har blivit vanligare.

Pia Bäckström
Pia Bäckström

– Det är ett högt tempo i arbetslivet och det finns lite utrymme för anställda som inte presterar för fullt, säger Pia Bäckström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Hon får ofta samtal från medlemmar som arbetsgivaren av någon anledning vill bli av med, men där arbetsgivaren sannolikt saknar grund för att säga upp av personliga skäl.  Ibland kommer samtal från medlemmar som har blivit varslade om uppsägning eller från förtroendevalda som har fått besked som ett sådant varsel på arbetsplatsen. Det kan vara en total överraskning men andra gånger har arbetsgivaren gjort vad som krävs, det vill säga, varnat det anställde och gett honom eller henne en chans att skärpa sig.

För att säga upp av personliga skäl krävs det ”grovt åsidosättande av skyldigheter”, alltså att arbetstagaren har misskött sig på något vis. Ofta handlar det om olovlig frånvaro, arbetsvägran, olämpligt uppträdande, illojalt beteende eller samarbetssvårigheter. Dåliga prestationer kan också vara en saklig grund men då måste arbetsgivaren visa att man har gjort vad man har kunnat för att undvika uppsägning, till exempel genom omplacering eller utbildning.

För att avskeda en anställd krävs allvarligare misskötsel men det är ofta snarlika händelser och omständigheter som ligger bakom. Dessvärre blir konsekvenserna mycket större eftersom den som blir uppsagd tvingas sluta sin anställning direkt och lönen upphör. Dessutom betalas ingen ersättning från a-kassa de första 60 dagarna. Att bli avskedad är ofta också en mer dramatisk och obehaglig upplevelse.

– Anställda som blir varslade om uppsägning eller avskedade ska alltid ta kontakt med sitt fackförbund, i första hand med det lokala facket. Om det inte finns någon Akademikerförening, kontaktar man rådgivningen på Sveriges Ingenjörer, säger Pia Bäckström.

Både den som har blivit varslad om uppsägning och facket kan begära en överläggning. Men det är lite bråttom. Begäran måste lämnas inom en vecka. Blir arbetstagaren uppsagd kan facket ogiltigförklara uppsägningen och inleda en förhandling.

Pia Bäckströms erfarenhet är att de flesta varsel slutar med förlikningar där arbetsgivaren och den anställde kommer överens om en ekonomisk uppgörelse. Vad som är en rimlig ersättning varierar från fall till fall.

– Det beror väldigt ofta på vilka anklagelser arbetsgivaren har. Den som verkligen har misskött sig, som har blivit varnad och dessutom varit anställd en kort tid, riskerar att inte få någon ersättning alls. Maximal ersättning för den som varit anställd i tio år är 32 månadslöner, men det förekommer ytterst sällan, säger Pia Bäckström.

Helène Robson
Helène Robson

Alla uppsägningar går inte att lösa i en förlikning. Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer, driver tillsammans med sina kolleger flera medlemsärenden till domstol varje år. Hon ser den oroande utvecklingen att arbetsgivare allt oftare väljer att avskeda istället för att säga upp.

– För tjugo år sedan var det extremt ovanligt att arbetsgivare avskedade anställda. Nu är det betydligt vanligare och jag tror att de låga skadestånden är en förklaring, säger Helène Robson.

Arbetsgivare som tar i för mycket, avskedar på lösa grunder och förlorar i domstol, tvingas betala ett skadestånd på ungefär 120 000 kronor. Dessutom går det inte att ogiltigförklara ett avskedande om det finns saklig grund för uppsägning.

Skadeståndet som arbetsgivare tvingas betala om de förlorar ett mål om uppsägning av personliga skäl är ungefär 100 000 kronor, men då har arbetsgivaren dessutom tvingats betala lönekostnader under perioden fram till rättegång.

Det här innebär att det i slutändan kan bli billagare för arbetsgivare att avskeda en anställd än att säga upp, under förutsättning att man har tillräckligt på fötterna för en uppsägning. Att använda det tyngre artilleriet kan alltså bli billigare.

– Det här är tyvärr ett problem med LAS. I takt med att arbetsmarknaden har blivit hårdare och mänsklig hänsyn mer sällsynt, väljer fler arbetsgivare att avskeda istället för att säga upp av personliga skäl, säger Helène Robson.

Hon skulle gärna se en förändring av lagstiftningen så att den inte uppmuntrar arbetsgivare att avskeda anställda istället för att säga upp av personliga skäl. Ett avskedande skapar onödigt lidande för den som förlorar sitt jobb, både känslomässigt och ekonomiskt.

 Karin Virgin

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.