Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningRöntgen, elnät och materialforskning nominerade till Polhemspriset

Röntgen, elnät och materialforskning nominerade till Polhemspriset

Materialforskning, mammografi och så ABB igen! Nu stiger spänningen inför avslöjandet om vem som ska få årets Polhemspris den 18 november.

En kvarts miljon kronor och en guldmedalj med den svenske mekanikens faders porträtt kommer att delas ut till den av årets nominerade som juryns val faller på. Och det är ingen lätt uppgift, för i vanlig ordning är det betydelsefulla innovationer som ligger på bordet. Lågstrålande mammografisystem, kontroll-och skyddssystem för HVDC och den ultrabriljanta synkrotronljusringen.

Mats Danielsson, professor vid KTH i medicinsk bildfysik, ligger bakom innovationen högeffektiv, lågstrålande mammografi. Mammografi är världens vanligaste röntgenundersökning näst efter tandröntgen. Men samtidigt som tidigt upptäckt av tumörer kan rädda liv innebär även själva undersökningen en risk genom att kroppen utsätts för röntgenstrålning. Bröstkörtelvävnaden är mycket strålningskänslig. Mats Danielssons forskargrupps innovation Microdose Mammography används nu inom sjukvården samtidigt som gruppen arbetar vidare för att skapa fler röntgenlösningar tillgängliga för vården. Läs en intervju med Mats Danielsson här.

ABB och företagets arbete med kraftöverföring har flera gånger funnits med på listan över nominerade till Polhemspriset. I år är det civilingenjör Hans Björklund, Corporate Executive Engineer, som är nominerad för sina kontroll- och skyddssystem till så kallade smarta elnät. För utvecklingen av dessa system har de lösningar som tagits fram under Hans Björklunds ledarskap varit helt avgörande. På kraftöverföringsnivå representerar FACTS (Flexible AC Transmission Systems) och HVDC (High Voltage Direct Current) dagens bästa teknik för byggande av smarta elnät. Konventionella styr- och reglersystem för dessa mycket snabba system har ofta varit för långsamma.
Hans Björklund arbetade under 70 och 80-talen med att utveckla och ta i drift kontroll- och skyddsanläggningar för HVDC. Han insåg vilken prestandahöjning man skulle kunna få genom att använda mikrodatorteknik. Björklund tänka sig in i vad den dramatiska utvecklingen i datorkapacitet skulle kunna innebära för HVDC och FACTS-system. Hans vision omvandlades till en praktisk handlingsplan för att bygga ett helt nytt system för kontroll och skydd för HVDC och FACTS – anläggningar.
Läs en intervju med Hans Björklund här.

Den tredje nominerade är Mikael Eriksson, mannen bakom Max Lab i Lund, som genom att använda multifunktionella magneter har designat den ultrabriljanta synkrotronljusringen som kommer att förändra det sätt som nästa generations synkrotronljuskällor konstrueras på.
En synkrotronljusanläggning kan sägas fungera som ett supermikroskop när det ljuset riktas mot något. Med ”mikroskopets” hjälp kan material studeras, processer kartläggas, nya mediciner designas.

I en synkrotronljusanläggning finns en cirkelformad magnetring (accelerator) där elektroner accelereras upp till nära ljusets hastighet. När dessa elektroner avböjs sänder de ut röntgenljus (synkrotronljus). Detta är det mest intensiva röntgenljus man kan framställa.
Briljans är ett mått på intensiteten i strålningen. Ju fler ljusknippen (fotoner) i strålen, desto högre briljans. Hög briljans gör att provet blir belyst på en liten och mycket skarp fläck. Den höga briljansen i MAX IV uppnås genom ett helt nytt sätt att arbeta med magneterna som styr och böjer av elektronerna i deras bana. The ”ultimate storage ring” använder fler men mindre och speciella magneter för att skapa röntgenstrålning.

(Läs Sture Henckels porträtt av Mikael Eriksson i Ingenjören 4 2012 och läs en nygjord intervju med Eriksson här)

Vem som slutligen tilldelas Polhemsmedaljen 2014 offentliggörs den 18 november.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?