Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNäringslivet satsar mest på lobbying

Näringslivet satsar mest på lobbying

Foto: Miran Rijavec Flickr/Creative commons
Foto: Miran Rijavec Flickr/Creative commons

Tobaksbolaget Philip Morris toppar listan över de företag som lade ner mest pengar på lobbying mot Europeiska Unionen förra året. 5,25 miljoner euro kostade företagets lobbying 2013. Sacos Brysselkontor gjorde av med runt 50 000 euro.

Men då ska man veta att det Transparency Register som sifforna kommer ifrån inte betraktas som någon pålitlig källa eftersom inrapporteringen dit är frivillig och inte kontrolleras. Obligatorisk rapportering av lobbying och större öppenhet i den frågan är en av de saker som den tillträdande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker har sagts sig vilja prioritera.

– Eftersom det inte finns något heltäckande och obligatoriskt register så sker alldeles för mycket av lobbying mot EU i skymundan och många lobbyingorganisationer och advokatfirmor underrapporterar eller struntar helt i att uppge hur mycket pengar de lägger på lobbying, säger Natacha Cingotti, Jordens Vänner Europa, till Euractiv.com.

Från Philip Morris säger man att det var naturligt att arbeta så mycket med EU-lobbying 2013 eftersom frågan om hur varningstexterna på cigarettpaket ska se ut var aktuell. Andra företag i lobbyingtoppen 2013 var Exxon Mobile, Microsoft, Shell Companies och Siemens.

Bland organisationer lade European Chemical Industry Federation Council ner 5,9 miljoner euro medan den europeiska arbetsgivarorganisationen Businesseurope satsade drygt 4 miljoner euro 2013. LO-TCO-Saco:s Brysselkontor har anmält att det lobbade för under 50 0000 euro medan Svenskt Näringsliv uppger att lobbyarbetet i Bryssel kostade mellan 450 000 och 500 000 euro 2013.
– Facken har inte samma resurser som näringslivet, det är helt klart, säger Åsa Ehinger, internationell sekreterare på Saco. Jag är stolt över vad vi gör med ganska små resurser men vi skulle gärna kunna lägga mer på EU-arbetet.
– De internationella frågorna är otroligt viktiga samtidigt som det kan vara svårt att se de långsiktiga konsekvenserna av dem. Och är inte vi där och försöker påverka och talar om hur vi tycker att svensk arbetsmarknad ska fungera så är någon annan det.
Bara i Bryssel finns det 1659 lobbyorganisationer som arbetar med att påverka de europeiska institutionerna.
Europeiska Transparency Register öppnades sommaren 2011 som en av flera åtgärder för att stärka EU-institutionernas självständighet och integritet. För att ytterligare stärka insynen i hur företag och organisationer arbetar mot EU finns det flera andra initiativ. Nu senast LobbyFacts som har tagit fram tabellerna ovan, baserade på Transparency Registers siffror.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.