Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFolkhälsan förklarar inte sjukfrånvaro

Folkhälsan förklarar inte sjukfrånvaro

Hur stor sjukfrånvaron är har inte direkt samband med folkhälsan. Det är i stället flera olika faktorer som påverkar sjukfrånvarons storlek, enligt en analys av Försäkringskassan.

Samspelet mellan systemet för förtidspension, regelförändringar i sjukförsäkringen, läget och villkoren på arbetsmarknaden och medvetet arbete att utveckla sjukförsäkringsprocessen. Det är främst det som påverkar hur stor eller liten sjukfrånvaron är, enligt Försäkringskassan som har utgått från befintlig forskning, rapporter och egna analyser för att komma fram till sin slutsats.

Sjukfrånvaron över tid

Läs hela rapporten Analys av sjukfrånvarons variation – Väsentliga förklaringar av upp- och nedgång över tid här.

Tittar man på sjukfrånvarons variation över tid har sjukfrånvaron minskat när fokus från både politiskt och administrativt håll har legat på sjukförsäkringen och resursförstärkningar. När sjukfrånvaron har ökat har resurserna i stället i högre grad använts till att garantera utbetalningarna till försäkrade, skriver Försäkringskassan i rapporten. Till exempel var sjukskrivningarna år 2003 betydligt högre än i dag, något som ska bero på att fler beviljades förtidspension.

Men i rapporten står också:

”Det är tydligt att regelverket har en stor betydelse, men sjukfrånvaron har varierat mycket även under perioder när det inte skett några betydande regelförändringar”.

Försäkringskassan skriver att ett allt mer krävande arbetsliv, i form av större krav på till exempel kommunikationsförmåga, kompetens och stresstålighet, har bidragit till att ”accentuera trender av ökande sjukfrånvaro” och till att ”motverka nergångarna i sjukfrånvaron”. Även normer och beteenden kan spela in i om sjukfrånvaron går ner eller upp, även om Försäkringskassan inte har kunnat hitta några belägg för tydliga svängningar i individers inställning till sjukskrivning.

Sjukfrånvaron har efter en tids nedgång ökat något igen efter 2010, något som bland annat förklaras med att fler stannar kvar i sjukskrivning i stället för att flyttas över till sjukersättning. Vad som ligger bakom ökningen av nya sjukfall de senaste åren och varför de psykiska diagnoserna ökar är något Försäkringskassan inte kan ge ett entydigt svar på.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Misstänker att korttidsfrånvarons variationer ser annorlunda ut från långtidsfrånvarons – den borde vara mer beroende av regelverket och dess tillämpningar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.