Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKTH inför anonym rättning av salstentor

KTH inför anonym rättning av salstentor

Som ett av de sista universiteten i landet inför KTH anonym rättning av salstentor från och med nästa år. Detta är en fråga som kåren drivit i nästan 15 år.

Redan 2009 fattade Tekniska högskolans studentkår på KTH beslut om att driva frågan om anonym examination. Sent i maj kom det efterlängtade beslutet från rektor Anders Söderholm där han ger universitetsdirektören i uppdrag att införa anonym examination från och med våren 2024.

– Jag blir både tacksam och stolt, det känns fantastiskt. Detta är en fråga som vi drivit genom flera generationers kårarbete och jag är både imponerad och tacksam för alla som jobbat tillsammans för att påverka vår utbildning. Det blir en morot för att fortsätta driva andra frågor som vi tycker är viktiga, säger Cornelia Haag, kårordförande för studentkåren på KTH.

Läraren rättar utan fördomar

För studentkåren har detta varit en angelägen fråga eftersom det i grunden handlar om att skapa förutsättningar för en så rättvis bedömning som möjligt. Rättningen av tentor ska inte riskera att påverkas av lärarens förutfattade meningar. Anonyma svar minskar risken för både negativ och positiv särbehandling.

Dessutom är det ett sätt att minska studentrepresentanternas utsatthet.

– Som studentrepresentant har man ibland personlig kontakt med lärarna där man framför åsikter och ibland obekväm kritik från studenterna. Här finns alltid en oro för att den rollen ska påverka läraren när de bedömer studentens svar, förklarar Cornelia Haag.

I UKÄ:s vägledning för rättssäker examination framgår också att lärosäten ska sträva efter att anordna anonyma prov vid skriftlig examination.

Ingen praktisk skillnad för studenterna

Rektorns beslut innebär att KTH ska ta fram en rutin för anonymisering av provsvar vid skriftlig examination under hösten. Målet är att införa detta till våren 2024. Dessutom ska man undersöka möjligheten att ha anonym rättning för inlämningsuppgifter och quiz i Canvas.

För studenterna innebär förändringen i praktiken liten skillnad. Istället för sitt namn anger de ett nummer på sin tenta.

– Däremot kan de känna sig trygga i att deras tentor rättas så rättvist som möjligt och att läraren inte färgas av tidigare prestationer eller de förutfattade tankar man har om personen, säger Cornelia Haag.

KTH är dock långt ifrån först i landet att införa anonym examination, snarare tvärtom. Enligt en rapport som studentkåren på KTH presenterade i januari var det, förutom KTH, endast två andra universitet som ännu inte infört detta. Det var Luleå tekniska universitet, där det pågår ett projekt för anonym examination, och Malmö universitet.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.