Ingenjörer kan byta däcken själv

Ingenjörer renoverar hemma och kan byta däck på bilen. Chefer pratar mer än de lyssnar och dricker hellre vin än öl. De här är några fördomar om olika yrken som har framkommit i en undersökning av rekryteringsföretaget Experis. Företaget menar att omedvetna fördomar kan vara ett hinder för att rekrytera rätt kompetens.

Ingenjörer renoverar hemma och chefer pratar mer än de lyssnar och dricker hellre vin än öl. De här är några fördomar om olika yrken som har framkommit i en undersökning av rekryteringsföretaget Experis.

Många har mer eller mindre uttalade fördomar om olika yrkesgrupper. Vissa kan kan uppfattas som betydelselöst och lite roligt men andra det kan bli ett hinder när man rekryterar, menar rekryteringsföretaget Experis som har gjort en undersökning för att belysa fördomarna.

– Vi vill synliggöra vilka typer av fördomar som vi alla bär på. Om man inte ifrågasätter sina fördomar i rekryteringsarbetet riskerar man att missa talangerna som inte passar in i mallen – det vill säga de allra flesta, säger Per Johansson, vd på Experis.

Är man inte uppmärksam kan fördomarna på ett olyckligt och omedvetet sätt påverka rekryteringen.

-För att inte hamna snett när måste man syna sina fördomar, jobba strukturerat och inte låta sig styras av magkänslan, säger Per Johansson.

Experis har frågat 1000 personer om deras uppfattning om chefer, ingenjörer, ekonomer, säljare och it-konsulter och bland svaren framträder väldigt stereo bilder. Chefer spelar golf och har fast hemtelefon medan ingenjörer sorterar sina böcker och klarar däckbyten själva är några exempel på dessa.

Samtliga yrkesgrupper har ett rykte som sig att jobba övertid. 83-87 procent svarar att ingenjörer, ekonomer och it-konsulter jobbar över men över 90 procent tror att cheferna jobbar över. Ingenjörerna uppfattas dessutom som händiga. Sju av tio tror att ingenjörerna renoverar hemmet själv.

50 procent tycker att ingenjörer pratar mer än han eller hon lyssnar, men ekonomer och it-experter är värre, drygt 60 procent anser att dessa grupper pratar mer än de lyssnar. Cheferna lyssnar sämst. 86 procent svarade att cheferna pratar mer än de lyssnar.

I undersökningen ställdes också en fråga om rädslan för att åldras och ingenjörerna uppfattas som minst åldersnojiga av yrkesgrupperna. 52 procent tror att ingenjörer är rädda för att åldras medan 65 procent tror att it-konsulterna har åldersnoja.

 Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar