Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningUKÄ:s utvärderingar blir mer flexibla

UKÄ:s utvärderingar blir mer flexibla

Utvärderingarna av högskolornas utbildningar ska bli mer flexibla. Harriet Wallberg, ny universitetskansler sedan i somras, har gjort en utredning av systemet där hon föreslår ett mer flexibelt utvärderingssystem, där lärosätena själva får större ansvar.

Ett nytt utvärderingssystem för högskolornas utbildningar ska ge mer rättvisa bedömningar. Det ska även återge Sverige medlemskapet i den europeiska organisationen för kvalitetssäkring av högre utbildning, ENQA.

Kritiken har varit hård mot Universitetskanslerämbetet, UKÄ, och dess tidigare sätt att utvärdera landets olika utbildningar. Sveriges Ingenjörer var en av många kritiker. Förbundet ansåg att systemet missgynnade yrkesutbildningar eftersom det vilade så tungt på bedömning av examensarbeten som inte återspeglade hela utbildningen. Många ansåg att systemet också borde ta större hänsyn till själva utbildningsmetoderna. Systemet blev dessutom underkänt av ENQA vilket ledde till att Sverige förlorade sitt medlemskap i organisationen.

I våras fick Harriet Wallberg, professor i fysiologi och ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, uppdraget att ta fram ett nytt utvärderingssystem. I juni blev hon även ny universitetskansler efter Lars Haikola. Nu har hon lämnat ett förslag till utbildningsdepartementet.

COPYRIGHT/Photo: Melker Dahlstrand melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88
Harriet Wallberg. Foto Melker Dahlstrand.

– Jag har fokuserat på tre områden, säger hon. För det första ville jag harmonisera med det europeiska utvärderingssystemet där lärosätena tar större ansvar. För det andra behövs ett system som omfattar alla utbildningar. Det förra systemet granskade bara utbildningar som ledde till examen, inte enstaka kurser. Runt 40 procent av alla utbildningar granskades inte alls. För det tredje måste utvärderingarna anpassas så att de passar alla utbildningar, även yrkesutbildningar.

En viktig förändring är att lärosätena själva ska ta ett större ansvar för kvalitetssäkringen.

– Det betyder inte att de granskar sig själva, säger Harriet Wallberg, utan att de har system för att se till att studenterna uppnår målen. Det är fortfarande UKÄ som granskar att systemen är bra och robusta och att studenterna får de kunskaper som utbildningen ska ge.

Fokus på resultaten kvarstår, även om utbildningarnas olika förutsättningar ska ges större utrymme. Möjligheten att kunna dra in examensrätten för utbildningar som inte håller måttet blir också kvar.

– En viktig skillnad är att jag föreslår att utvärderingarna ska vara kvalitetsutvecklande, inte bara kontrollerande. Tidigare har bedömarna inte fått ge några råd till lärosätena. Man bör definitivt kunna utnyttja deras erfarenhet och engagemang genom att låta dem ge råd till högskolorna för att förbättra kvaliteten på utbildningen, säger Harriet Wallberg.

Harriet Wallberg har under hösten hämtat in åsikter från studenter, arbetslivet, högskoleanställda och från andra intressenter. Hennes förslag är fortfarande på remiss. Sveriges Ingenjörer är en av de organisationer som har åsikter om utvärderingssystemet.

– Vi är positiva till att man tar hänsyn till utbildningarnas olika profilering, säger Laila Abdallah, utredare på Sveriges Ingenjörer. Det är bra att man gör utvärderingen mer flexibel, så att skolan själv kan säga vad utbildningen ska ge.

I ett brev till Harriet Wallberg uttrycker förbundet en viss oro för att kvalitetssäkringssystemen är fördelade på flera instanser, till exempel arbetar Vinnova med ett system för att utvärdera hur väl högskolorna samverkar med samhället runtomkring. Sveriges Ingenjörer har därför bjudit in Harriet Wallberg till diskussioner om kvalitetssäkringssystemen och hur de kan samordnas.

Harriet Wallbergs utredningsförslag innehåller inga detaljer. Hon föreslår i utredningen att regeringen ska ge UKÄ uppdraget att utarbeta detaljerna tillsammans med högskolor, studenter och näringslivet. Detaljerna ska komma under 2015, är det tänkt.

– Med regeringskrisen nu vet jag inte exakt hur det blir. Vi hade räknat med att kunna sätta igång det nya utvärderingssystemet 2016, men den tidsplanen kan förskjutas. Under tiden fortsätter vi med de förändringar som vi kan göra inom ramen för det gamla regelverket.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?