Norska fack i strejk mot osäkra jobb

Norsk fackföreningsrörelse manar till strejk för att protestera mot regeringens planer på att bland annat utöka möjligheterna till visstidsanställningar  i en ny arbetstidslag.

Norsk fackföreningsrörelse manar till strejk för att protestera mot regeringens planer på att bland annat utöka möjligheterna till visstidsanställningar  i en ny arbetstidslag.

Det är det tre största fackliga centralorganisationerna i Norge, LO, YS och Unio, som kallar till politisk strejk två timmar den 28 januari. Nito och Tekna (som organiserar bland andra ingenjörer)  instämmer i kritiken mot lagförslaget på vissa punkter men tycker också att lagförslaget innehåller positiva ändringar i synnerhet att den bortre gränsen i arbetslivet höjs till 72 år. De två akademikerorganisationerna väljer därför att försöka påverka politikerna på andra sätt än att uppmana till strejk.

Syftet med Norges nya arbetstidslag är enligt regeringen bland annat att göra det lättare för unga och utlandsfödda att få jobb.

Men att möjligheten att anställa någon på ett tidsbegränsat kontrakt skulle underlätta för grupper i marginalen att få ett fast jobb tycker den norske forskaren Jörgen Svalund är en sanning med modifikation.

Svalund har jämfört förhållandena i Norden och finner att i Sverige och Finland – där det finns fler former för visstidsanställning – är fler personer också anställda på tidsbegränsade kontrakt. Vid arbetslöshet gick var fjärde svensk och var sjätte norrman eller dansk in i en visstidsanställning och risken att bli arbetslös var också högre bland de visstidsanställda i Sverige än för norrmän och danskar.
– Det kan kanske vara sant i enstaka fall att vissa individer genom tidsbegränsad anställning får ett fast jobb men det sker till priset av att allt fler arbetstagare fastnar i dåliga jobb med dåliga villkor utan möjlighet att utveckla sig. I Norge, som har en striktare syn på visstidsanställningar är det långt större chans för en arbetslös att få ett fast jobb än för en svensk som kommer från en tidsbegränsad anställning.

Konsekvensen blir däremot en tudelad arbetsmarknad där den som lyckats få ett fast jobb absolut inte vågar flytta på sig medan de utan fast jobb saknar trygghet.
– Den här trenden är mycket tydlig i Frankrike, Spanien och Italien där en stor del av arbetsmarknaden går mellan tillfälliga anställningar och arbetslöshet utan någon reell möjlighet till fast jobb.

Men Jörgen Svalund fann att det inte enbart är möjligheten till visstidsanställningar som är boven i dramat. Danmark har ett svagt anställningsskydd men inte fler visstidsanställda än Norge.
– Dansk arbetsmarknad kännetecknas av stor rörlighet. Tillgången till fasta anställningar är dock god eftersom anställningsskyddet inte är starkare för fasta jobb än för tidsbegränsade.

– I den svenska varianten kombineras ett relativt starkt anställningsskydd med liberala regler för visstidsanställning vilket har lett till en obalans.

Visstidsanställningarna ökar i Europa och bara i Sverige var enligt SCB:s siffror  680 000 svenskar anställda på visstidskontrakt  2013 vilket är 16 procent av arbetskraften.

TCO och LO har anmält Sverige till EU för missbruk av visstidsanställningar och enligt en undersökning från TCO har 65 000 personer varit visstidsanställda hos en och samma arbetsgivare i mer än fem år.
Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar