Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUtstationerade i Finland vann delmål

Utstationerade i Finland vann delmål

Det finska elektrikerförbundet har vunnit en delseger i ett Laval-liknande mål i EU-domstolen. Domstolen slår fast att det finska facket har rätt att kräva högre löner för utstationerade anställda.

De 186 polska elektriker, anställda vid Elektrobudowa Spólka Akcyjna och utstationerade vid det finska kärnkraftsverksbygget Olkiluoto, fick mindre betalt än vad det finska kollektivavtalet föreskrev. De polska elektrikerna, alla medlemmar i det finska elektrikerförbundet Sähköalojen Amattiliitto, vände sig till fackförbundet för att få hjälp.

Det finska elektrikerförbundet gick till domstol för att kräva in deras lönefordringar på sammanlagt 6,6 miljoner euro i uteblivna löner. Enligt tidningen Arbetet hävdade det polska företaget att man enligt utstationeringsdirektivet inte kunde kräva löner i nivå med det finska kollektivavtalet för anställda i ett polskt företag. Företaget opponerade sig dessutom mot att det finska elektrikerförbundet över huvud taget skulle få väcka talan. Företaget tyckte att polsk lag borde tillämpas, vilket skulle innebära att det finska facket inte skulle få lov att föra elektrikernas talan.

Den första instansen, tingsrätten i Satakunta i Finland, lämnade över frågan till EU-domstolen. Den finska tingsrätten skickade flera frågor till EU-domstolen om tolkningen av utstationeringsdirektivet.

EU-domstolens beslut går på fackets linje. Den säger att det finska elektrikerförbundet har rätt att driva de polska elektrikernas talan. Den säger också att företag från andra europeiska länder måste följa kollektivavtalen i värdlandet så länge det inte strider mot utstationeringsdirektivet.

EU-domstolens beslut gör att ärendet går tillbaka till Satakunda tingsrätt i Finland. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson sade till Arbetet att domen kan leda till ett antal prövningar i Europa som ”tar spjärn i den nya rättsuppfattningen”.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.