Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUtstationerade i Finland vann delmål

Utstationerade i Finland vann delmål

Det finska elektrikerförbundet har vunnit en delseger i ett Laval-liknande mål i EU-domstolen. Domstolen slår fast att det finska facket har rätt att kräva högre löner för utstationerade anställda.

De 186 polska elektriker, anställda vid Elektrobudowa Spólka Akcyjna och utstationerade vid det finska kärnkraftsverksbygget Olkiluoto, fick mindre betalt än vad det finska kollektivavtalet föreskrev. De polska elektrikerna, alla medlemmar i det finska elektrikerförbundet Sähköalojen Amattiliitto, vände sig till fackförbundet för att få hjälp.

Det finska elektrikerförbundet gick till domstol för att kräva in deras lönefordringar på sammanlagt 6,6 miljoner euro i uteblivna löner. Enligt tidningen Arbetet hävdade det polska företaget att man enligt utstationeringsdirektivet inte kunde kräva löner i nivå med det finska kollektivavtalet för anställda i ett polskt företag. Företaget opponerade sig dessutom mot att det finska elektrikerförbundet över huvud taget skulle få väcka talan. Företaget tyckte att polsk lag borde tillämpas, vilket skulle innebära att det finska facket inte skulle få lov att föra elektrikernas talan.

Den första instansen, tingsrätten i Satakunta i Finland, lämnade över frågan till EU-domstolen. Den finska tingsrätten skickade flera frågor till EU-domstolen om tolkningen av utstationeringsdirektivet.

EU-domstolens beslut går på fackets linje. Den säger att det finska elektrikerförbundet har rätt att driva de polska elektrikernas talan. Den säger också att företag från andra europeiska länder måste följa kollektivavtalen i värdlandet så länge det inte strider mot utstationeringsdirektivet.

EU-domstolens beslut gör att ärendet går tillbaka till Satakunda tingsrätt i Finland. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson sade till Arbetet att domen kan leda till ett antal prövningar i Europa som ”tar spjärn i den nya rättsuppfattningen”.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.