Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadNy statistik hjälper dig till rätt lön

Ny statistik hjälper dig till rätt lön

Har du satsat på en lång ingenjörsutbildning och kanske tagit lån för att fullfölja den vill du så klart ha en bra lön i ditt arbetsliv. Lönestatistiken hjälper dig att hamna på rätt nivå.

Guiden_1_2015
Guiden i nummer 1/2015 av Ingenjören handlar om lön. Hela Guiden kan du ladda ner och läsa här.

Vilken lönenivå du hamnar på beror förstås på en mängd olika parametrar. Konjunktur, efterfrågan på just din kompetens, erfarenhet med mera påverkar vad du kommer att få. Men det är ändå bra att veta vad andra ingenjörer med samma examensår, i samma bransch och så vidare ligger på.

Sveriges Ingenjörer håller just på att lägga ut resultatet av årets löneenkät på hemsidan och i Saco lönesök, där medlemmar kan lägga in sina personliga uppgifter och se vad jämförbara ingenjörer få i lön.

– Cirka 70 000 ingenjörer har svarat på enkäten i slutet av 2014 vilket ger en svarsfrekvens på 65 procent, säger Anna Sandgren, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

I lönestatistiken kan du också utläsa löneskillnaderna mellan olika branscher och utbildningsinriktningar.

Som nyanställd kan du använda dig av förbundets rekommendation för ingångslöner när du begär din första lön. För närvarande ligger rekommendationen på 31 300 och 29 400 kronor i månaden för civilingenjör respektive högskoleingenjör. Rekommendationen baseras på vad förbundets nyexaminerade medlemmar har fått i ingångslön enligt löneenkäten. Att inte lägga sig för lågt från början är viktigt eftersom din löneutveckling tar avstamp i din ingångslön.

När statistikerna har hunnit analysera resultatet av årets löneenkät återkommer Ingenjören och berättar om vad vi mer kan utläsa av svaren.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.