Ny statistik hjälper dig till rätt lön

Har du satsat på en lång ingenjörsutbildning och kanske tagit lån för att fullfölja den vill du så klart ha en bra lön i ditt arbetsliv. Lönestatistiken hjälper dig att hamna på rätt nivå.Har du satsat på en lång ingenjörsutbildning och kanske tagit lån för att fullfölja den vill du så klart ha en bra lön i ditt arbetsliv. Lönestatistiken hjälper dig att hamna på rätt nivå.

Guiden_1_2015

Guiden i nummer 1/2015 av Ingenjören handlar om lön. Hela Guiden kan du ladda ner och läsa här.

Vilken lönenivå du hamnar på beror förstås på en mängd olika parametrar. Konjunktur, efterfrågan på just din kompetens, erfarenhet med mera påverkar vad du kommer att få. Men det är ändå bra att veta vad andra ingenjörer med samma examensår, i samma bransch och så vidare ligger på.

Sveriges Ingenjörer håller just på att lägga ut resultatet av årets löneenkät på hemsidan och i Saco lönesök, där medlemmar kan lägga in sina personliga uppgifter och se vad jämförbara ingenjörer få i lön.

– Cirka 70 000 ingenjörer har svarat på enkäten i slutet av 2014 vilket ger en svarsfrekvens på 65 procent, säger Anna Sandgren, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

I lönestatistiken kan du också utläsa löneskillnaderna mellan olika branscher och utbildningsinriktningar.

Som nyanställd kan du använda dig av förbundets rekommendation för ingångslöner när du begär din första lön. För närvarande ligger rekommendationen på 31 300 och 29 400 kronor i månaden för civilingenjör respektive högskoleingenjör. Rekommendationen baseras på vad förbundets nyexaminerade medlemmar har fått i ingångslön enligt löneenkäten. Att inte lägga sig för lågt från början är viktigt eftersom din löneutveckling tar avstamp i din ingångslön.

När statistikerna har hunnit analysera resultatet av årets löneenkät återkommer Ingenjören och berättar om vad vi mer kan utläsa av svaren.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt