Ordförandebyte i två distrikt

Sveriges Ingenjörers distrikt Östergötland och distrikt Väst har nyligen valt nya ordföranden, Sonia Sangari respektive Susann Lindqvist.

Susann Lindqvist är ny ordförande i Sveriges Ingenjörers distrikt Väst. Foto: Lena Törnros

Susann Lindqvist är ny ordförande i Sveriges Ingenjörers distrikt Väst. Foto: Lena Törnros

Sveriges Ingenjörers distrikt Östergötland och distrikt Väst har nyligen valt nya ordföranden, Sonia Sangari respektive Susann Lindqvist.

Vid distrikt Östergötlands årsmöte i början av februari valdes Sonia Sangari till ny ordförande efter Per Ola Post, som fortsätter i styrelsen som ledamot.

Även distrikt Väst fick en kvinnlig ordförande, Susann Lindqvist, som tar över efter Christer Lundh, som också fortsätter arbetet i styrelsen som ledamot.

Sonia Sangari arbetar som technical coordinator och gruppledare på Ericsson i Linköping och har suttit i distriktsstyrelsen i Östergötland sedan 2009. Hon började som sekreterare i styrelsen, för att tre år senare bli vice ordförande och är i dag alltså ordförande i distriktet. Hon har också länge varit fackligt engagerad i den lokala fackklubben.

– Jag har hela tiden varit intresserad av att jobba mer sådana här saker och sådana frågor, för att lära mig mer, helt enkelt. Det är också roligt att känna att jag kan bidra med något till medlemmarna, säger hon om sitt fackliga engagemang.

Sedan fyra år tillbaka har distriktet haft ett samarbete med Östergötlands tekniska förening om en mentorbank, där mentorer från arbetslivet möter adepter, som är teknologer som går sista året på sina utbildningar. Det här är ett arbete som Sonia Sangari vill fortsätta med, och förhoppningsvis utvidga.

– Vi vill gärna sprida projektet, så att det kan inkludera även nyanställda, som kanske inte vet vilka karriärvägar som finns. Det vill jag gärna arbeta med, att bredda projektet. Vi har kompetenta mentorer som ställer upp på sin fritid och det är det här som är min hjärtefråga, att kunna fortsätta med det här, säger hon.

Distriktet kommer i övrigt att ägna mycket tid åt arbetet tillsammans med förbundet kring Ingenjörsresan, ett projekt där förbundet besöker distrikten runt om i landet och arrangerar aktiviteter för medlemmar och näringslivet på orten.

Susann Lindqvist, ny ordförande i distrikt Väst, gick med i facket 1983, när hon hade tagit sin examen från Chalmers och började jobba. Hennes fackliga engagemang började också i samband med detta.

– Varje gång jag har börjat jobba på en ny arbetsplats har jag börjat med att ställa frågor till den lokala klubben och blivit ordförande året därpå. Så har det varit på alla arbetsplatser jag varit på, förutom Cowi. På 1990-talet blev jag också invald till fullmäktige. Jag har suttit i förbundsstyrelsen och i presidiet, som andra vice ordförande. Jag slutade i förbundsstyrelsen 2012, berättar Susann Lindqvist.

Hon jobbar i dag på teknikkonsultföretaget Cowi med byggprojektledning och uppdragsledning men har även arbetat på NCC, Banverket och WSP.

Det fackliga engagemanget ser Susann Lindqvist som ett sätt att hjälpa andra, men också som en bra språngbräda, för att knyta kontakter och lära känna andra.

– Det här var varit mitt sätt att bidra, säger hon.

Vad vill du göra som ny ordförande för distrikt Väst?

– Jag vill lyfta distriktet och det arbete som görs här. Som ordförande är min uppgift att hjälpa styrelsen. Vi har en rätt stor styrelse faktiskt, som vill engagera sig i arbetet. Vi anordnar klubbordförandeträffar, ser till att medlemmar får träffa varandra och har utbyte av varandra. Jag är jättesugen på att få i gång Teknikkollo. Vi hade ett sådant när förbundet firade 150 år 2011. Vår viktigaste idé med 150-årsfirandet var att det skulle vara för alla medlemmar, att det inte bara skulle bli en bankett i Stockholm. Det blev en turné i hela landet och det blev otroligt roligt, även i distrikt Väst. Teknikkollo var ett sätt att engagera medlemmar, men också göteborgarna.

Det allra viktigaste arbetet som distriktet gör är att få till möten med medlemmarna, att bidra till att bygga nätverk och så att anordna teknikkollo, anser Susann Lindqvist. Men det finns också andra saker distriktet vill ta tag i.

– Vi har också pratat om att ta tag i arbetet för att hjälpa egna företagare. De har tidigare haft en egen förening, med egen ekonomi. Vi vill få i gång det arbetet igen, berättar Susann Lindqvist.

När Vetenskapsfestivalen anordnas i Göteborg i april ska Sveriges Ingenjörer medverka. Distrikt Väst och förbundskansliet i Göteborg ska också bidra, och distriktet ska ha seminarier. I år ska också Nordisk samverkan, ett utbyte mellan Sverige, Norges och Danmarks ingenjörsförbund, hållas i Göteborg.

– Detta är något som vi i distrikt Väst har tyckt varit väldigt bra tidigare, men inte riktigt varit överens med kansliet om. I år blir det en gemensam sak, på distriktsnivå, regionalnivå och riksnivå. Sedan har vi det vanliga arbetet, att bygga nätverk med medlemmarna och anordna seminarier. Vi har haft flera pensionsseminarier som har blivit fulltecknade på en halv dag.

Varför har intresset varit så stort för just pensionsseminarierna, tror du?

– Folk har väl till slut förstått att den allmänna pensionen inte ger så mycket och att tjänstepensionen är komplicerad. Många är intresserade av att få ut en bra pension och vill därför planera för den.

Ania Obminska

3 kommentarer

  • Anna

    Jag håller med Gun-Marie. Dessutom undrar jag om rubriken ”Männen tar över!” hade varit ok att sätta i Ingenjören? Om inte, varför är det då ok att sätta rubriken ”Kvinnorna tar över!”?

    Vidare så är väl det intressanta om personerna är lämpade för sitt uppdrag, inte vad de råkar ha för kön, hudfärg, eller om de är handikappade, osv?

    20 februari 2015
  • Gun-Marie Mårtensson

    Visst är vi väl ganska långt ifrån ett jämlikt tänkande när det måste basuneras ut att ”Kvinnor tar över!”
    Det hade varit trevligare att presentera ”Två nya ordföranden i distrikten”, att det sedan är kvinnor kan ju de flesta lista ut av namnen.

    20 februari 2015
    • Ania

      Tack för synpunkten!

      20 februari 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar