Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSvaga fack gynnar höginkomsttagare

Svaga fack gynnar höginkomsttagare

Inkomstskillnaderna har ökat i många västländer sedan 80-talet. De rika har blivit rikare och de fattiga fattigare. Nu har två forskare för första gången pekat på sambandet mellan växande inkomstklyftor och svagare fackligt inflytande.

Inte helt överraskande har forskning tidigare visat att svaga fackförbund och låga minimilöner påverkar inkomsterna för låg- och medelinkomsttagare. För första gången har nu två forskare, Florence Jaumotte och Carolina Osorio Buitron, kunnat visa att fackförbundens inflytande på arbetsmarknaden även påverkar den grupp i samhället som har de allra högsta lönerna.

LÄS mer

Läs artikeln Power from the people om forskarnas rön.

Forskarna hävdar att de har funnit starka bevis för att en låg facklig anslutningsgrad och därmed svagt fackligt inflytande på arbetsmarknaden i västvärlden har lett till högre löner för de tio procent av befolkningen som tjänar mest. Hälften av löneökningarna sedan 1980-talet för de bäst betalda grupperna i de västvärlden kan förklaras av svagare inflytande från fackförbunden.

Forskarna presenterar flera möjliga förklaringar. När fackförbunden misslyckas med att höja lönerna för låg- och medelinkomsttagare hamnar en större andel av löneökningarna hos den redan bäst betalda gruppen. Svaga fack på arbetsplatser leder också till sämre inflytande när det gäller lönesättningen av företagsledningen. I ett samhälle med låg facklig anslutningsgrad har fackförbunden dessutom ett begränsat politiskt inflytande och kan därmed inte heller påverka den fördelningspolitik som regleras på politisk nivå.

Forskarna har tagit fram ett recept för minskade inkomstklyftor. Det går ut på att regeringar genomför reformer som underlättar kollektivavtal och som ger både aktieägare och anställda mer inflytande över företagsledningarnas löner.

Forskarnas resultat presenteras i en kommande rapport från Internationella Valutafonden IMF.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.