Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKunskaper överskattades med nätsök

Kunskaper överskattades med nätsök

Att enkelt kunna söka information på internet fick enligt en studie vid Yale University deltagarna att tro att de visste mer än de faktiskt gjorde.

Wikimedia Commons/Rock1997
Wikimedia Commons/Rock1997

Varje sekund behandlar sökmotorn Google över 40 000 sökningar. Vi är så vana vid att googla att det har blivit ett eget verb i ordböckerna. Därtill kommer alla andra sökmotorer och sajter på nätet som vi använder för att få svar på våra frågor.

Forskare vid Yale University har tittat närmare på vad all denna lättillgängliga information via sökmotorer på nätet har för effekt på våra hjärnor. Slutsatsen: det får oss att överskatta våra egna kunskaper.

– Människor som söker efter information tenderar att blanda ihop tillgänglig kunskap med sin egen kunskap, säger Matthew Fisher, forskare vid Yale och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Mer om studien

Studien Searching for Explanations: How the Internet Inflates Estimates of Internal Knowledge publicerades 30 mars i Journal of Experimental Psychology. Den går att läsa via artikeln om studien på American Psychological Associations hemsida.

Forskarna vid Yale genomförde nio olika experiment på sammanlagt över    1 000 deltagare. Ett av experimenten handlade om att deltagarna skulle svara på hur ett blixtlås fungerar. De fick leta efter svaret på nätet medan en kontrollgrupp fick svaret utan att behöva söka efter det på egen hand. När de båda grupperna senare fick frågor om hur bra de förstod saker som inte var relaterade till internetsökningarna skattade de som hade sökt information på nätet sina kunskaper mycket högre än de som hade fått färdiga svar utan att söka själva. Innan experimentet genomfördes hade det inte funnits några sådana skillnader mellan grupperna, enligt studien.

Även när de som sökte svar på internet inte fick heltäckande svar på sina frågor skattade de sina kunskaper högre än kontrollgruppen.

Enligt Frank Keil, professor i psykologi och lingvistik som också har arbetat med studien, kan de kognitiva effekterna av att vara i ”sökarläge” på internet vara så starka att människor känner sig smartare även när deras internetsökningar inte ger något heltäckande svar.

Det finns uppenbara fördelar med den fritt tillgängliga information som internet erbjuder, skriver forskarna i slutet av sin studie. Men ”när tekniken gör information ännu mer lättillgänglig och åtkomlig genom sökning kommer det bara bli svårare att skatta ens inre ”ouppkopplade” kunskaper.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.