Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningNy dataingenjörsutbildning i Örebro

Ny dataingenjörsutbildning i Örebro

Entréhuset. Örebro universitet. Foto: Linus Grabö/Pressbild.
Entréhuset. Örebro universitet. Foto: Linus Grabö/Pressbild.

Till höstterminen 2016 kör Örebro universitet igång ett civilingenjörsprogram i datateknik. Utbildningen kom till på grund av företagens stora efterfrågan på dataingenjörer.
– Företagen vill ha ingenjörer som är vana att arbeta ”hands on” och utveckla mjukvara, säger Amy Loutfi, universitetslektor för institutionen för naturvetenskap och teknik.

Örebro universitet blir nu det trettonde lärosätet i landet som har rätt att utfärda civilingenjörsexamen. Den nya utbildningen kommer att fördjupa sig mot mobila distribuerade system (MDS) och autonoma intelligenta system (AIS) och universitetet planerar att anta mellan 30-40 studenter till programmet som är på fem år.

Utbildningen är anpassad för att studenterna ska kunna arbeta i framtidens industriföretag och Ami Loutfi, som varit delaktig i arbetet med att starta civilingenjörsprogrammet, berättar att man kommer att använda CDIO (conceive design integrate operate) som en pedagogisk modell i utbildningen.

Anna Eriksson

3 KOMMENTARER

  1. @Magnus:

    Precis. Och sedan när de företagsspecifika programvarorna blir inaktuella om några år så sparkas ingenjörerna som lärt sig just de programvarorna ut. Istället för att vidareutbilda dem anställer företagen nya personer som högskolorna utbildat i de nya programvarorna.

    Lägre utbildningskostnader för företagen alltså. Men katastrofalt dåligt för ingenjörerna.

    Hela poängen med en civilingenjörsutbildning var ursprungligen att man skulle lära sig de teoretiska grunderna som i huvudsak står sig över tid. Då fick man en hållbar verktygslåda att sedan lära sig specifika tillämpningar ute på företagen vid behov. Och när nya tillämpningar eller metoder tillkom senare så hade man goda förutsättningar att lära sig dem på företaget där man var anställd, tex via vidareutbildning.

  2. Hands on = Den blivande ingenjören skall lära sig div programvaror som företagen använder på skolan. Detta sätt att tänka tyder på obefintligt kunskap om vilka kunskaper som behövs för att arbeta som ingenjör. Om man klarat en 5-årig utbildning så klarar man att lära sig de programvaror man behöver…

    Jag jobbar själv på ett konsultföretag där chefen arbetar enligt devisen ”Utbildning har ingen betydelse, det är viktigaste är att man är intresserad”. Detta återspeglas i att folk med ky utbildning anställs på samma villkor som civilingenjörer…

  3. Så civilingenjörsutbildningen ska bli en praktisk yrkesutbildning, i stil med gymnasiets hotell&restaurang-, bygg- och undersköterskeutbildningar?

    Ingenjörernas status sjunker allt mer. När man inte trodde det var möjligt att sjunka längre ner…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.