Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Vi vill introducera ordet ingenjör"

”Vi vill introducera ordet ingenjör”

Det säger LTH-studenten Malin Yngvesson med anledning av hennes och Andrea Petterssons barnbok Inga och Leo löser allt som kommer ut i augusti. Boken ska inspirera barn till naturvetenskap och teknik.

Andrea och Malin
Andrea Pettersson och Malin Yngvesson. Foto: Privat.

Malin Yngvesson pluggar industridesign på Lunds tekniska högskola och under nollningsperioden för några år sen lärde hon känna Andrea Pettersson som studerar ekosystemteknik på samma skola. Andrea Pettersson fick idén att skriva en barnbok om en ingenjör när hon sommarjobbade på Vattenhallen Science Center i Lund som är en slags experimentverkstad med häftig teknik för barn. Andrea Pettersson frågade Malin Yngvesson ifall hon ville vara med i bokprojektet och det ville hon gärna.

– Andrea har skrivit och jag har illustrerat boken men det har varit ett nära samarbete mellan text och bild, det ena funkar inte utan det andra, berättar Malin Yngvesson. Boken riktar sig till barn mellan 6-9 år och syftet med boken är att väcka intresse och nyfikenhet kring vad en ingenjör är och gör.

– Vi ville introducera ordet ingenjör, det är knappt man själv vet vad en ingenjör gör eftersom det är så brett, säger hon.

Inga och Leo löser allt
Boken Inga och Leo löser allt utkommer den 20 augusti.

Boken handlar om flickan Inga som får följa med sin pappa till jobbet. Pappan jobbar som vaktmästare på Lunds tekniska högskola. Inga har jättetråkigt på pappans jobb och börjar utforska högskolan på egen hand. Hon hittar ett hemligt labb där professor Väte jobbar. Professorn föreslår att Inga ska bli ingenjör eftersom hon är så nyfiken och uppfinningsrik. Inga åker hem till sin bästa vän Laser-Leo och berättar att hon har blivit ingenjör. Tillsammans hjälper de bland annat Grädd-Gregor att bygga en gräddbullsförstorare.

– Boken är tänkt att trigga barnens nyfikenhet och kreativitet mer än att lära dem hur det faktiskt fungerar, säger Malin Yngvesson.

Blir det fler böcker om Inga Ingenjör?

– Det vore kul men vi får se hur den här landar först, och det finns många andra sätt att skapa intresse för naturvetenskap för barn, exempelvis genom workshops. Inför arbetet med boken hade vi en workshop med barn på Malmö Stadsbibliotek och det var fantastiskt att se hur kreativa de var, säger Malin Yngvesson och tillägger att hon har haft nytta av sin utbildning i processen fram till en färdig bok.

– Inom utbildningen lär man sig en tankeprocess och hur man går vidare från en lös idé till något konkret, säger hon.

Organisationen Jälm (som står för Jämlikhet, likabehandling och mångfald) på Lunds Tekniska Högskola har varit med och finansierat boken Inga och Leo löser allt som kommer ut den 20 augusti på förlaget Fri tanke.

Läs mer om boken här.

Anna Ciabuschi Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.