”Vi vill introducera ordet ingenjör”

NybokomIngaDet säger LTH-studenten Malin Yngvesson med anledning av hennes och Andrea Petterssons barnbok Inga och Leo löser allt som kommer ut i augusti. Boken ska inspirera barn till naturvetenskap och teknik.

Det säger LTH-studenten Malin Yngvesson med anledning av hennes och Andrea Petterssons barnbok Inga och Leo löser allt som kommer ut i augusti. Boken ska inspirera barn till naturvetenskap och teknik.

Andrea och Malin

Andrea Pettersson och Malin Yngvesson. Foto: Privat.

Malin Yngvesson pluggar industridesign på Lunds tekniska högskola och under nollningsperioden för några år sen lärde hon känna Andrea Pettersson som studerar ekosystemteknik på samma skola. Andrea Pettersson fick idén att skriva en barnbok om en ingenjör när hon sommarjobbade på Vattenhallen Science Center i Lund som är en slags experimentverkstad med häftig teknik för barn. Andrea Pettersson frågade Malin Yngvesson ifall hon ville vara med i bokprojektet och det ville hon gärna.

– Andrea har skrivit och jag har illustrerat boken men det har varit ett nära samarbete mellan text och bild, det ena funkar inte utan det andra, berättar Malin Yngvesson. Boken riktar sig till barn mellan 6-9 år och syftet med boken är att väcka intresse och nyfikenhet kring vad en ingenjör är och gör.

– Vi ville introducera ordet ingenjör, det är knappt man själv vet vad en ingenjör gör eftersom det är så brett, säger hon.

Inga och Leo löser allt

Boken Inga och Leo löser allt utkommer den 20 augusti.

Boken handlar om flickan Inga som får följa med sin pappa till jobbet. Pappan jobbar som vaktmästare på Lunds tekniska högskola. Inga har jättetråkigt på pappans jobb och börjar utforska högskolan på egen hand. Hon hittar ett hemligt labb där professor Väte jobbar. Professorn föreslår att Inga ska bli ingenjör eftersom hon är så nyfiken och uppfinningsrik. Inga åker hem till sin bästa vän Laser-Leo och berättar att hon har blivit ingenjör. Tillsammans hjälper de bland annat Grädd-Gregor att bygga en gräddbullsförstorare.

– Boken är tänkt att trigga barnens nyfikenhet och kreativitet mer än att lära dem hur det faktiskt fungerar, säger Malin Yngvesson.

Blir det fler böcker om Inga Ingenjör?

– Det vore kul men vi får se hur den här landar först, och det finns många andra sätt att skapa intresse för naturvetenskap för barn, exempelvis genom workshops. Inför arbetet med boken hade vi en workshop med barn på Malmö Stadsbibliotek och det var fantastiskt att se hur kreativa de var, säger Malin Yngvesson och tillägger att hon har haft nytta av sin utbildning i processen fram till en färdig bok.

– Inom utbildningen lär man sig en tankeprocess och hur man går vidare från en lös idé till något konkret, säger hon.

Organisationen Jälm (som står för Jämlikhet, likabehandling och mångfald) på Lunds Tekniska Högskola har varit med och finansierat boken Inga och Leo löser allt som kommer ut den 20 augusti på förlaget Fri tanke.

Läs mer om boken här.

Anna Ciabuschi Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar