Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv pågår för fullt. Det förslag som nu ligger på bordet skulle sannolikt innebära slutet för lokalt fackligt inflytande vid neddragningar.Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv pågår för fullt. Det förslag som nu ligger på bordet skulle sannolikt innebära slutet för lokalt fackligt inflytande vid neddragningar.
Ett nytt omställningsavtal var senast aktuellt 2013 när förhandlingarna bröt ihop sedan avtalsförslaget hade läckt till media och avslöjat stora försämringar i anställningsskyddet och i de fackliga organisationernas möjligheter att skydda sina medlemmar.
Det förslag som föreligger nu liknar i mycket det som var aktuellt hösten 2013. Det innehåller inte något krav på att arbetsgivaren och de anställdas företrädare måste komma överens utan arbetsgivaren kan själv bestämma om exempelvis turordningskretsarnas storlek och definition.
Möjligheten för det lokala facket att begära och få en enda turordningskrets per verksamhetsort försvinner. Om fackliga organisationer och arbetsgivare är oense om kompetens bestämmer arbetsgivaren. Förfarandet med avtalsturlistor, där facken mot bättre villkor för uppsagda, kan komma överens med arbetsgivaren om att frångå regeln om att lång anställningstid ska ge bättre skydd, försvinner, liksom möjligheten för arbetstagare att gå till Arbetsdomstolen om de anser sig felaktigt behandlade.
”Kommer någon i framtiden att vilja jobba lokalt fackligt när det inte längre finns något att förhandla om?
– Kommer någon i framtiden att vilja jobba lokalt fackligt när det inte längre finns något att förhandla om, frågar sig Anders Ripa, ordförande för akademikerna på Ericsson? Vi är negativa till det här.
– Det är en krigsförklaring mot lokalt fackligt arbete och mot den samarbetsanda som finns lokalt, i förlängningen är det en krigsförklaring mot den svenska modellen, säger Tomas Blidberg, vice ordförande för akademikerna på Ericsson, Lindholmen, Göteborg.
”Är det så här borde vi lämna PTK. Nu måste vi agera och visa på konsekvenserna av förslaget.
– Det skulle slå undan fötterna på oss, säger Magnus Sundemo, akademikerföreningens ordförande på Volvo Cars i Göteborg. Är det så här borde vi lämna PTK. Nu måste vi agera och visa på konsekvenserna av förslaget.
Att få till bättre möjligheter för kompetensutveckling för uppsagda och ett omställningsavtal som även omfattar visstidsanställda och sjukskrivna har varit arbetstagarnas utgångspunkt i förhandlingarna.
– Behovet av hög kompetens och kontinuerlig kompetensutveckling under arbetslivet delar vi och arbetsgivaren, säger Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson. Det är vi alla överens om. Dagens modell lämnar alldeles för många utanför och det behöver vi göra något åt. Men som förslaget till omställningsavtal ser ut i dag är priset alldeles för högt. Det skulle bryta ryggen på den svenska fackföreningsrörelsen.
Inom PTK är dock akademikerna i Saco-P i minoritet och enligt vad Ingenjören erfar är TCO med Unionen i spetsen berett att acceptera förslaget i utbyte mot en stiftelse för kompetensutveckling där 0,3 procent av de anställdas lönesumma skulle sättas av. Sveriges Ingenjörer å sin sida ser gärna bättre möjligheter till kompetensutveckling men inte på bekostnad av den fackliga rätten att få påverka ute i företagen.
Ingenjören har sökt Unionens förhandlingschef som leder förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal och Unionens ordförande som är ordförande i PTK men inte lyckats nå dem.
Jenny Grensman