Doktorand kan få årets Levipris

Karin Lundgren-Kownacki, doktorand vid Lunds Tekniska högskola. Foto: Privat.

Karin Lundgren-Kownacki. Foto: Privat.

Genom en online-kurs om ingenjörers roll kring hållbar utveckling vill Karin Lundgren-Kownacki, doktorand vid Lunds Tekniska högskola, påverka utvecklingen i rätt riktning.

Karin Lundgren-Kownacki, doktorand vid Lunds Tekniska högskola. Foto: Privat.

Karin Lundgren-Kownacki, doktorand vid Lunds Tekniska högskola. Foto: Privat.

Genom en online-kurs om ingenjörers roll kring hållbar utveckling vill Karin Lundgren-Kownacki, doktorand vid Lunds Tekniska högskola, påverka utvecklingen i rätt riktning.

Ingenjören berättade förra veckan att det nu står klart vilka bidrag som är med och tävlar om årets Levipris. De nominerade har fått i uppgift att spela in en film där de presenterar sin idé, som följs av en idépresentation i oktober. Därefter kommer vinnaren, som utses av en särskild kommitté, att motta 2015 års Levipris i samband med ett seminarium om arbetsmiljö. Ett seminarium som anordnas den 4 december av Sveriges Ingenjörer.

Karin Lundgren-Kownacki är Leviprisets andra nominerade. Hon är doktorand i arbetsmiljöteknik vid Lunds Tekniska högskola. På frågan om hur det känns att vara en av kandidaterna svarar Karin:

– Det är helt fantastiskt. Det känns roligt att så många från institutionen tycker att jag är nytänkande i mina initiativ, och att de tycker att jag förtjänar att bli nominerad. Det är en positiv drivkraft.

Kan du berätta lite om ditt bidrag?

– Jag är med och utvecklar en doktorand- och lärarkurs som handlar om ingenjörer och deras roll kring hållbar utvekling. Det är tänkt som en online-kurs som först och främst kommer att finnas tillgänglig vid Lunds Tekniska högskola. Men ambitionen är att även andra lärosäten ska få upp ögonen för kursen.

– Jag har kontaktat olika lärare och professorer för att få olika disciplinära perspektiv på hållbarhet, för att på så sätt kunna forma en så bra och intressant kurs som möjligt. Kursen kommer att fokusera på ingenjörers roll för hållbar utveckling. Jag vill bland annat belysa tänkbara problem, komplexa system, riskanalyser, de stora hållbarhetsutmaningarna och sociala aspekter, med fokus på arbetsmiljö. Jag vill även ge ingenjörerna verktyg som de kan använda sig av i sitt kommande arbetsliv.

Hur väcktes idén?

– På Lunds Tekniska högskola har vi ett projekt som heter ”The Long View”, vilket är en plattform för cykliskt tänkande på institutionen för design-vetenskaper. Jag gick med i den här projektgruppen och under åren har idén om att utforma en kurs för doktorander vuxit fram. Tanken är att ge dem ett bredare perspektiv på sin forskning när de är klara med utbildningen.

Har du stött på några utmaningar?

– En av de stora utmaningarna är att väcka doktorandernas intresse. Vi gick ut med en så kallad intressekoll på institutionerna, och det var många som funderade över hur kursen kan komma att passa in i deras egen forskning. Men det finns dem som är väldigt intresserade också. Det här har såklart bidragit till att vi är extra benägna om att utforma kursen så att den känns så relevant som möjligt, för respektive forskningsområde.

Varför ska du vinna årets Levipris?

För att jag är övertygad om att en sådan här kurs är ytterst relevant eftersom att ingenjörer ofta får viktiga positioner ute i arbetslivet. Ingenjörer har en central roll för hållbar utveckling och det är därför viktigt att man har kunskapen och verktygen för att påverka utvecklingen i rätt riktning.

Sandra Forsvik

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar