Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTre ingenjörer skrev ledarskapsboken som de själva saknat

Tre ingenjörer skrev ledarskapsboken som de själva saknat

För fem år sedan fick tre erfarna ingenjörer idén att samla sina erfarenheter av att vara chef i en bok. Det blev en berättelse om produktionschefen Jonas som misslyckas gång på gång. Men så småningom hittar han nycklarna som får företaget och medarbetarna att växa.

Som ledarskapsbok är boken Ingenjören som ledare – en utvecklingsresa annorlunda. Den presenterar inga nya teorier och den bygger på en berättelse.

Läsaren får följa Jonas som just fått jobbet som produktionschef mer eller mindre slängt i ansiktet från sin auktoritära chef. Det är ett karriärsteg som inte alls passar en redan utarbetad nybliven småbarnspappa. Men trots en stor klump i magen vågar Jonas inte tacka nej.

Den auktoritära chefen går snart i pension och ersättaren Kent har en annan ledarstil. Han ställer krav på Jonas men erbjuder honom också en coach, Eva. Hon ställer de jobbiga frågorna, tvingar Jonas att angripa problemen från andra vinklar och ta fram nya underlag innan han tar beslut. Och förändringarna leder stegvis till bättre resultat.

Peter Björnholm

– Boken bygger inte på någon ny ledarskapsteori. Vi har helt enkelt försökt dela med oss av våra erfarenheter av att vara ledare. Vi kombinerar berättelsen om Jonas med teorier om det som vi har sett fungera i rollen som ledare, säger Peter Björnholm, en av författarna.

Han har skrivit boken tillsammans med Patrik Thollander och Per-Erik Johansson. De har olika bakgrund och erfarenheter, men ändå mycket gemensamt. Alla tre har en ingenjörsutbildning på någon nivå och erfarenhet av att vara ledare. Och deras vägar har korsats under åren.

Per-Erik Johansson har jobbat många år på Scania. Patrik Thollander är professor i energisystem på Linköpings universitet och gästprofessor vid Högskolan i Gävle. Peter Björnholm har tidigare jobbat inom Autoliv och sedan 2015 är han egenföretagare och konsult inom förändringsarbete.

– Jag kallar mig mönsterbrytare, säger han.

Våga testa och misslyckas

Patrik Thollander som undervisar framtidens ledare upplever att studenter ibland tror att de är oövervinnerliga, men från högskolan får de bara teoretiska kunskaper.

Patrik Thollander

– Ledarskap handlar mycket om träning, helt enkelt att upptäcka vad som fungerar i praktiken. Den här boken kan förhoppningsvis hjälpa dem på vägen, säger Patrik Thollander.

Ett budskap som löper som en röd tråd genom boken är att ledare måste ha mod. Mod att våga testa och misslyckas, för att sedan testa något annat.

– Ledare behöver faktiskt uppmuntras att misslyckas och våga göra fel. Det är nödvändigt för att få den erfarenhet som krävs för att kunna ta rätt beslut, säger Patrik Thollander.

Författarna är helt ense om att det inte går att överföra kunskap till en ledare om hur hen ska agera. Det är först när ledaren prövar en teori som den övergår till kunskap och så småningom till förståelse.

Teorierna i boken baseras på Lean, ett koncept med ursprung hos Toyota.

Per-Erik Johansson

– Alla vet vad Lean är men de flesta kan inte förklara det. Det är inte heller vår ambition med boken. Vi beskriver hur olika samband hänger ihop och vad det krävs för ledarskap för att förändra i den riktningen, säger Per-Erik Johansson.

Är ofta ganska övergivna

Peter Björnholm och Per-Erik Johansson säger att boken är skriven för de ledare som de själva ofta möter i sina uppdrag som managementkonsulter.

– Det är ledare som är ganska övergivna och har inte förutsättningarna att ta rätt beslut. Och det beror på att de ännu inte tränat upp sin förmåga att ställa rätt frågor.

Men vilka är frågorna som de behöver ställa?

– A och O är att ta reda på vad det är som hindrar medarbetare från att prestera och processer att fungera. Ställ frågor, identifiera hindren och jobba för att få bort dem. Då kommer prestationerna att öka, säger Peter Björnholm.

Fem snabba: viktiga slutsatser i boken

  • Ledarskap är svårt att lära teoretiskt. Först när man prövar en teori övergår den till kunskap och så småningom till förståelse.
  • För att bli en bra ledare krävs träning. Var och en måste själv upptäcka vad som fungerar.
  • A och O är att förstå vad det är som hindrar medarbetare från att prestera och processer att fungera. Identifiera hindren och hitta lösningar för att få bort dem.
  • Det är sällan medarbetarnas fel att det uppstår problem. Det är systemen och processerna som behöver justeras.
  • En coach eller mentor kan vara ett stort stöd. Till skillnad från chefs egen chef ställer coachen inga krav. Hen ställer frågor som kan ge nya perspektiv som leder fram till nya lösningar.

Per-Erik Johansson menar att ledare behöver känna till den regel uppkallad av William Edwards Deming, som kallas för Deming 94/6.

Den visar att 94 procent av problemen i en organisation härstammar från systemfel och 6 procent från människorna.  94/6 regeln betyder alltså att man inte kan lösa mer än 6 procent av felen i en organisation om man inte söker efter systemfelen.

– Det är med andra ord inte medarbetares fel att problem uppkommer, utan systemets fel, säger Per-Erik Johansson.

En coach kan vara ett bra stöd

Jonas, den chef som berättelsen handlar om, får stöd i sin chefsroll av en coach. Det är chefen Kent som är kravställaren och coachen Eva blir Jonas stöd under hans utvecklingsresa. Eva hjälper Jonas att tänka utanför boxen och att ställa de nödvändiga frågorna, de som krävs för att hitta systemfelen och lösa dem.

Den arbetsmodellen har de tre författarna själva goda erfarenheter av.

–Jag har själv varit både Jonas och Kent. Och i dag är jag en coach som Eva, säger Peter Björnholm.

Boken tål att tummas

Arbetet med boken startade för fem år sedan och det är Per-Erik Johansson som har varit huvudförfattare. Kapitel efter kapitel har sedan stötts och blötts under gemensamma skrivarmöten flera gånger om året.

Vilka vänder sig boken till?

– Egentligen till alla som är ledare i någon roll. Jonas som berättelsen handlar om jobbar inom industrin. Men vi tror att Jonas erfarenheter är viktiga för ledare inom alla verksamheter, säger Per-Erik Johansson.

Tanken är att boken ska kunna fungera som en coach för ledare och chefer. Den ska kunna vara ett stöd att ta fram och läsa i när man kör fast.

– Vi vill att boken ska tummas och därför har vi noga valt ett papper och omslag som är tåligt, säger Per-Erik Johansson.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.