Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLivsviktiga vibrationer

Livsviktiga vibrationer

För dövblinda är känseln det starkaste sinnet. Parivash Ranjbar är doktor i medicinsk teknik och utvecklar nya sätt för dövblinda att avläsa sin omvärld och kommunicera med den. Hennes arbete handlar om vibrationer där huden fungerar som informationskanal.

För några år sedan skrev Ingenjören en artikel om Parivash forskning (sid 14-15). Hon hade då skapat en apparat som omvandlade ljud till vibrationer som de dövblinda kan uppfatta. Sedan dess har hon vidareutvecklat omvandlaren på flera olika sätt. Tillsammans med Erik Borg, professor i audiologi och Dag Stranneby, professor i elektronikproduktion, anordnar hon på tisdagen den 2 september en konferens i Örebro om hjälpmedel för dövblinda.

Parivash Ranjbar
Parivash Ranjbar Foto: Anders Liljenbring

Parivash är också en av talarna på konferensen, där hon presenterar sina innovationer. En av dem kallas Monitor. Det är ett armband med två fyrkantiga plastdosor, en på handledens utsida och en på insidan. Dosan på handledens utsida har en mikrofon som tar emot ljudsignaler och ett chip som omvandlar ljuden till vibrationer. Signalen skickas därefter till dosan på handledens insida där de avges som vibrationer mot huden.

– Prototypen har testats i tio veckor av en dövblind mamma som har en autistisk son. Med Monitor har hon kunnat höra, eller snarare känna, när han ropar på henne, berättar Parivash Ranjbar.

Minimässa om dövblinda

Den 22 september arrangeras mässan ”Teknik för händelser i rum och tid”.

Att Monitor verkligen fungerar exemplifierar Parivash med mamman som skulle hämta sin son på skolan. På vägen dit hörde hon vibrationer och hon gissade att hon gick förbi en gräsklippare. Strax därefter, på vägen hem, kunden sonen bekräfta att det verkligen var någon som körde sin gräsklippare på den platsen. Monitor kan också hjälpa bäraren att bli förvarnad om bilar och motorcyklar i trafiken.

Just den prototypen finns än så länge bara i fem exemplar. Men flera dövblinda har använt Monitor i ett tidigare utförande, som en app i mobilen. Den använder samma algoritmer och har också hjälpt många dövblinda att planera vardagen bättre, bland annat en kvinna som via mobilen kände ljudet när tvättmaskinen var färdig. Hon slapp gå och kontrollera hela tiden.

Dancing queen
Dans med Good Vibration Foto: Anders Liljenbring

Good Vibrations är en annan av hennes uppfinningar. Den omvandlar musik till vibrationer. Även dövblinda tycker om att lyssna på musik, men kan i vanliga fall bara fånga upp basgången i ett musikstycke. Det händer därför att dövblinda vrider upp volymen för att få med lite mer av trummor och basgångar. Dessvärre kan även de drabbas av tinnitus, en risk som ökar med höga volymer i hörlurarna. Andra har fäst högtalare under sängen, men det blir lätt besvärande för omgivningen vid höga volymer.

Good vibrations transponerar hela musikregistret, med hjälp av en algoritm, till vibrationer som känns mot huden.

En annan tillämpning av vibrationerna är Ready-ride. Det är ett positionerings- och kommunikationssystem, där en instruktör trådlöst kan skicka olika kommandon till en dövblind ryttare.

– Just ridning ordineras till blinda personer av läkarna, säger Parivash Ranjbar. De har annars en tendens att få dålig hållning. Men när man rider gäller det att sitta rätt.

Tidigare har dövblinda varit tvungna att få hjälp av en assistent som förklarar ridlärarens instruktioner. Eftersom dövblinda kommunicerar med så kallat taktilt teckenspråk, det vill säga med fingrarna, hand i hand, kräver det att assistenten springer med bredvid hästen, och ofta stannar för att assistenten ska hinna förklara. Med en vibrator på varje handled kan den dövblinda personen få en trådlös signal från ridläraren om det är dags att styra till vänster eller höger. Olika signaler kan dessutom utvidgas till att betyda andra saker, som ”bra gjort” eller ”försök igen”.

Parivash Ranjbar har också jobbat med appen Distime som hjälper personer med autistiska drag att styra upp vardagen. Appen påminner användaren om att det är dags att ta medicin eller hälsa på mormor. Beroende på handikapp kan appen anpassas till att antingen avge vibrationer eller om personen är seende, visa en film.

Parivash påpekar att de här innovationerna inte bara är bra för dövblinda.

Monitor kan till exempel även seende men döva personer ha glädje av, menar hon, både i Sverige och utomlands. Hennes företag Pariception AB har kontakt med olika tillverkare och jobbar nu på att få igång en serietillverkning av produkterna.

– Vi hoppas få Monitor testad i fält nu under hösten, säger Parivash Ranjbar.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?