Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLivsviktiga vibrationer

Livsviktiga vibrationer

För dövblinda är känseln det starkaste sinnet. Parivash Ranjbar är doktor i medicinsk teknik och utvecklar nya sätt för dövblinda att avläsa sin omvärld och kommunicera med den. Hennes arbete handlar om vibrationer där huden fungerar som informationskanal.

För några år sedan skrev Ingenjören en artikel om Parivash forskning (sid 14-15). Hon hade då skapat en apparat som omvandlade ljud till vibrationer som de dövblinda kan uppfatta. Sedan dess har hon vidareutvecklat omvandlaren på flera olika sätt. Tillsammans med Erik Borg, professor i audiologi och Dag Stranneby, professor i elektronikproduktion, anordnar hon på tisdagen den 2 september en konferens i Örebro om hjälpmedel för dövblinda.

Parivash Ranjbar
Parivash Ranjbar Foto: Anders Liljenbring

Parivash är också en av talarna på konferensen, där hon presenterar sina innovationer. En av dem kallas Monitor. Det är ett armband med två fyrkantiga plastdosor, en på handledens utsida och en på insidan. Dosan på handledens utsida har en mikrofon som tar emot ljudsignaler och ett chip som omvandlar ljuden till vibrationer. Signalen skickas därefter till dosan på handledens insida där de avges som vibrationer mot huden.

– Prototypen har testats i tio veckor av en dövblind mamma som har en autistisk son. Med Monitor har hon kunnat höra, eller snarare känna, när han ropar på henne, berättar Parivash Ranjbar.

Minimässa om dövblinda

Den 22 september arrangeras mässan ”Teknik för händelser i rum och tid”.

Att Monitor verkligen fungerar exemplifierar Parivash med mamman som skulle hämta sin son på skolan. På vägen dit hörde hon vibrationer och hon gissade att hon gick förbi en gräsklippare. Strax därefter, på vägen hem, kunden sonen bekräfta att det verkligen var någon som körde sin gräsklippare på den platsen. Monitor kan också hjälpa bäraren att bli förvarnad om bilar och motorcyklar i trafiken.

Just den prototypen finns än så länge bara i fem exemplar. Men flera dövblinda har använt Monitor i ett tidigare utförande, som en app i mobilen. Den använder samma algoritmer och har också hjälpt många dövblinda att planera vardagen bättre, bland annat en kvinna som via mobilen kände ljudet när tvättmaskinen var färdig. Hon slapp gå och kontrollera hela tiden.

Dancing queen
Dans med Good Vibration Foto: Anders Liljenbring

Good Vibrations är en annan av hennes uppfinningar. Den omvandlar musik till vibrationer. Även dövblinda tycker om att lyssna på musik, men kan i vanliga fall bara fånga upp basgången i ett musikstycke. Det händer därför att dövblinda vrider upp volymen för att få med lite mer av trummor och basgångar. Dessvärre kan även de drabbas av tinnitus, en risk som ökar med höga volymer i hörlurarna. Andra har fäst högtalare under sängen, men det blir lätt besvärande för omgivningen vid höga volymer.

Good vibrations transponerar hela musikregistret, med hjälp av en algoritm, till vibrationer som känns mot huden.

En annan tillämpning av vibrationerna är Ready-ride. Det är ett positionerings- och kommunikationssystem, där en instruktör trådlöst kan skicka olika kommandon till en dövblind ryttare.

– Just ridning ordineras till blinda personer av läkarna, säger Parivash Ranjbar. De har annars en tendens att få dålig hållning. Men när man rider gäller det att sitta rätt.

Tidigare har dövblinda varit tvungna att få hjälp av en assistent som förklarar ridlärarens instruktioner. Eftersom dövblinda kommunicerar med så kallat taktilt teckenspråk, det vill säga med fingrarna, hand i hand, kräver det att assistenten springer med bredvid hästen, och ofta stannar för att assistenten ska hinna förklara. Med en vibrator på varje handled kan den dövblinda personen få en trådlös signal från ridläraren om det är dags att styra till vänster eller höger. Olika signaler kan dessutom utvidgas till att betyda andra saker, som ”bra gjort” eller ”försök igen”.

Parivash Ranjbar har också jobbat med appen Distime som hjälper personer med autistiska drag att styra upp vardagen. Appen påminner användaren om att det är dags att ta medicin eller hälsa på mormor. Beroende på handikapp kan appen anpassas till att antingen avge vibrationer eller om personen är seende, visa en film.

Parivash påpekar att de här innovationerna inte bara är bra för dövblinda.

Monitor kan till exempel även seende men döva personer ha glädje av, menar hon, både i Sverige och utomlands. Hennes företag Pariception AB har kontakt med olika tillverkare och jobbar nu på att få igång en serietillverkning av produkterna.

– Vi hoppas få Monitor testad i fält nu under hösten, säger Parivash Ranjbar.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.