Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtETUC måste prioritera bland målen

ETUC måste prioritera bland målen

Den nya ledningen för Europafacket fick ett tydligt uppdrag från medlemmarna på kongressens sista dag. Fokusera på några få frågor och arbeta med dem.

”As well as making noice, we have to make difference” formulerade irländska Patricia King, ICTU, sina tankar om ETUC:s framtida arbete i den avslutande panelen. Sedan följde en lång rad av talare som betonade hur viktigt det är att Europafacket verkligen blir en stark kraft för att stärka de fackliga rättigheterna och för att försöka ge dem en tyngd som skyddar dem även när det är ekonomisk kris.

– Jean-Claude Juncker bjöd in ETUC och sade tydligt att han vill ha ett närmare samarbete med facket, påpekade Jens Kragh från danska FTF. Den inbjudan måste vi anta och använda för att stärka dialogen med kommissionen.

– Kommissionen vet att utan en social dimension kan EU inte bli någon framgångssaga. Jag tycker att vi bör välja tre frågor att fokusera på, det är inte lätt, vi är många och alla har sina käpphästar. Men vi måste inse att resurserna är begränsade och att vi ska använda dem på bästa sätt.

De svenska facken Saco, LO och TCO var lättade över att formuleringen om minimilöner i aktionsprogrammet hade blivit acceptabel. Nu står det att ETUC ska verka för minimilönestruktur i de länder där facken vilket betyder att den nordiska modellen utan minimilöner inte påverkas. Och trots upprepat sjabbel med röstningar och talarordningar så är Europafacket en viktig och tung spelare.

– Det viktigaste arbetet märks inte här på kongressen utan sker litet under radarn och där har svenska och nordiska fack möjlighet att inverka, sade Åsa Ehinger-Berling, Saco:s internationella sekreterare. Europafacket har kommissionens öra.

– De nio miljoner anställda som är fackligt anslutna i Norden väger tungt i internationella sammanhang, sade Göran Arrius, Sacos: ordförande. Stora länder som Frankrike och Tyskland kan inte uppvisa samma anslutningsgrad som vi.

Valet av Europafackets nya ledning följde helt valberedningens förslag. Rudy De Leeuw valdes till ny president, italienaren Luca Visentini valdes till ny generalsekreterare, Veronica Nilsson, som varit utredare på TCO blev en av två vice generalsekreterare och tyske Peter Scherrer den andra.

Nya konfederala sekreterare blev Liina Carr, Esther Lynch, Montserrat Mir Roca och Thiébaut Weber.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.