Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtETUC måste prioritera bland målen

ETUC måste prioritera bland målen

Den nya ledningen för Europafacket fick ett tydligt uppdrag från medlemmarna på kongressens sista dag. Fokusera på några få frågor och arbeta med dem.

”As well as making noice, we have to make difference” formulerade irländska Patricia King, ICTU, sina tankar om ETUC:s framtida arbete i den avslutande panelen. Sedan följde en lång rad av talare som betonade hur viktigt det är att Europafacket verkligen blir en stark kraft för att stärka de fackliga rättigheterna och för att försöka ge dem en tyngd som skyddar dem även när det är ekonomisk kris.

– Jean-Claude Juncker bjöd in ETUC och sade tydligt att han vill ha ett närmare samarbete med facket, påpekade Jens Kragh från danska FTF. Den inbjudan måste vi anta och använda för att stärka dialogen med kommissionen.

– Kommissionen vet att utan en social dimension kan EU inte bli någon framgångssaga. Jag tycker att vi bör välja tre frågor att fokusera på, det är inte lätt, vi är många och alla har sina käpphästar. Men vi måste inse att resurserna är begränsade och att vi ska använda dem på bästa sätt.

De svenska facken Saco, LO och TCO var lättade över att formuleringen om minimilöner i aktionsprogrammet hade blivit acceptabel. Nu står det att ETUC ska verka för minimilönestruktur i de länder där facken vilket betyder att den nordiska modellen utan minimilöner inte påverkas. Och trots upprepat sjabbel med röstningar och talarordningar så är Europafacket en viktig och tung spelare.

– Det viktigaste arbetet märks inte här på kongressen utan sker litet under radarn och där har svenska och nordiska fack möjlighet att inverka, sade Åsa Ehinger-Berling, Saco:s internationella sekreterare. Europafacket har kommissionens öra.

– De nio miljoner anställda som är fackligt anslutna i Norden väger tungt i internationella sammanhang, sade Göran Arrius, Sacos: ordförande. Stora länder som Frankrike och Tyskland kan inte uppvisa samma anslutningsgrad som vi.

Valet av Europafackets nya ledning följde helt valberedningens förslag. Rudy De Leeuw valdes till ny president, italienaren Luca Visentini valdes till ny generalsekreterare, Veronica Nilsson, som varit utredare på TCO blev en av två vice generalsekreterare och tyske Peter Scherrer den andra.

Nya konfederala sekreterare blev Liina Carr, Esther Lynch, Montserrat Mir Roca och Thiébaut Weber.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.