Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges IngenjörerHär är årets Polhemsprisnominerade

Här är årets Polhemsprisnominerade

Minecraft, Tobii och Peepoo är nominerade till årets Polhemspris. Bilder: Minecraft och Pernilla Pettersson/pernilla-p.com
Skaparna av Minecraft, Tobii och Peepoo är nominerade till årets Polhemspris. Bilder: Minecraft och Pernilla Pettersson/pernilla-p.com

En teknik för ögonstyrning, en mobil toa och ett vida känt byggspel. Det har årets nominerade till Polhemspriset skapat.

läs mer

Årets Polhemspris delas ut den 17 november i Winterviken i Stockholm. Prisvinnaren får en guldmedalj och 250 000 kronor.

Läs mer om Polhemspriset här.

Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer för att uppmärksamma teknisk innovation på hög nivå eller ”genialisk lösning av ett tekniskt problem”. Uppfinningen ska vara uthålligt miljövänlig. I år har skaparna av Minecraft, Tobii och Peepoo nominerats.

Markus ”Notch” Persson nomineras för att ha utvecklat äventyrs- och byggspelet Minecraft, en enorm succé som nog kan kallas ett av världens mest kända dataspel. Minecraft ses som ett verktyg som utvecklar och stimulerar barns nyfikenhet och skapande, liksom deras logiska, spatiala och matematiska förmåga. År 2012 hade spelet 40 miljoner registrerade användare.

Tobii_IngenjorenJohn Elvesjö och Mårten Skogö nomineras för sitt arbete med Tobii och mjukvarutekniken ”The Eye Tracker”, som gör det möjligt för funktionsnedsatta, personer som inte kan använda händer eller som inte har talförmåga, att kommunicera. Redan 2011 uppmärksammade Ingenjören Tobiis teknik. I ett reportage berättade Marcus Lilliebjörn om hur ögonstyrda datorer hade gett honom språket tillbaka, sedan han hade blivit totalförlamad. Reportaget kan du läsa här.

Ingenjoren_4_2010_PeepooAnders Wilhelmsson är nominerad för att ha skapat Peepoo, en engångspåse i nedbrytbar bioplast som används som en mobil toalett. Påsen har ett tunt lager av urea på insidan, som vid användning av påsen startar en nedbrytningsprocess, höjer PH-värdet och dödar bakterier, virus och parasiter. När påsen har använts och knyts ihop ska den inte sprida någon lukt under de första 12–24 timmarna. Påsarna samlas in i stora behållare, förvaras i fyra månader och grävs sedan ned, och kan då göda jorden. Ingenjören skrev om uppfinningen i nummer 4/2010. Läs artikeln som pdf här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.