Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges IngenjörerHär är årets Polhemsprisnominerade

Här är årets Polhemsprisnominerade

Minecraft, Tobii och Peepoo är nominerade till årets Polhemspris. Bilder: Minecraft och Pernilla Pettersson/pernilla-p.com
Skaparna av Minecraft, Tobii och Peepoo är nominerade till årets Polhemspris. Bilder: Minecraft och Pernilla Pettersson/pernilla-p.com

En teknik för ögonstyrning, en mobil toa och ett vida känt byggspel. Det har årets nominerade till Polhemspriset skapat.

läs mer

Årets Polhemspris delas ut den 17 november i Winterviken i Stockholm. Prisvinnaren får en guldmedalj och 250 000 kronor.

Läs mer om Polhemspriset här.

Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer för att uppmärksamma teknisk innovation på hög nivå eller ”genialisk lösning av ett tekniskt problem”. Uppfinningen ska vara uthålligt miljövänlig. I år har skaparna av Minecraft, Tobii och Peepoo nominerats.

Markus ”Notch” Persson nomineras för att ha utvecklat äventyrs- och byggspelet Minecraft, en enorm succé som nog kan kallas ett av världens mest kända dataspel. Minecraft ses som ett verktyg som utvecklar och stimulerar barns nyfikenhet och skapande, liksom deras logiska, spatiala och matematiska förmåga. År 2012 hade spelet 40 miljoner registrerade användare.

Tobii_IngenjorenJohn Elvesjö och Mårten Skogö nomineras för sitt arbete med Tobii och mjukvarutekniken ”The Eye Tracker”, som gör det möjligt för funktionsnedsatta, personer som inte kan använda händer eller som inte har talförmåga, att kommunicera. Redan 2011 uppmärksammade Ingenjören Tobiis teknik. I ett reportage berättade Marcus Lilliebjörn om hur ögonstyrda datorer hade gett honom språket tillbaka, sedan han hade blivit totalförlamad. Reportaget kan du läsa här.

Ingenjoren_4_2010_PeepooAnders Wilhelmsson är nominerad för att ha skapat Peepoo, en engångspåse i nedbrytbar bioplast som används som en mobil toalett. Påsen har ett tunt lager av urea på insidan, som vid användning av påsen startar en nedbrytningsprocess, höjer PH-värdet och dödar bakterier, virus och parasiter. När påsen har använts och knyts ihop ska den inte sprida någon lukt under de första 12–24 timmarna. Påsarna samlas in i stora behållare, förvaras i fyra månader och grävs sedan ned, och kan då göda jorden. Ingenjören skrev om uppfinningen i nummer 4/2010. Läs artikeln som pdf här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?