Otrygga anställningar smittar kolleger

Foto: Thinkstock/Kieterpix

Foto: Thinkstock/Kieterpix

Oron för att bli av med jobbet leder till sämre hälsa. Nu visar forskning att även ett klimat av otrygghet på arbetsplatsen har liknande effekter. Även de individer som inte är oroliga att förlora sitt jobb påverkas av ett klimat av anställningsotrygghet.

Oron för att bli av med jobbet leder till sämre hälsa. Nu visar forskning att även ett klimat av otrygghet på arbetsplatsen har liknande effekter. Även de individer som inte är oroliga att förlora sitt jobb påverkas av ett klimat av anställningsotrygghet.

Rädslan eller oron över att kanske förlora jobbet blir allt vanligare i arbetslivet. Tidigare studier har visat att personer som upplever sin egen anställning otrygg har sämre självskattad hälsa och löper större risk för att drabbas av utbrändhet.

Lena Låstad

Lena Låstad

– Men det här är inte bara en individfråga, det rör den psykosociala arbetsmiljön på hela arbetsplatsen, säger Lena Låstad, psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. I början av oktober försvarade hon sin doktorsavhandling där hon har studerat hur otrygga anställningar påverkar hela arbetsplatser.

En av delstudierna i avhandlingen, en enkätstudie med personer med högre utbildning som jobbar på företag i Sverige, visar att anställda kan uppleva ett klimat av anställningsotrygghet på jobbet, även om man inte är oroad över sin egen anställning. Studien visar att det här klimatet påverkar hälsa och arbetsmiljö.

– Vi har kunna se ett tydligt samband mellan klimat av otrygghet och sämre självskattad hälsa, högre krav i arbetet, och högre grad av konflikt mellan arbete och hemma. På en arbetsplats med ett klimat av otrygghet upplever många att de behöver arbeta över och att de har svårt att släppa tankarna på jobbet när de går hem, säger Lena Låstad.

I en annan delstudie har hon undersökt om det är den kollektiva känslan av otrygghet i gruppen som påverkar individerna eller om individernas oro för sin anställning smittar gruppen.

– Teoretisk är båda riktningarna möjliga men resultaten visade att de enskilda individernas oro för att förlora sina jobb utvecklades, efter omkring ett halvår, till ett upplevt klimat av anställningsotrygghet, säger Lena Låstad.

Från arbetsgivarnas sida finns sedan flera år en önskan om att försvaga Lagen om anställningsskydd. Lena Låstads forskning visar att otrygga anställningar kan ha flera negativa effekter.

Läs mer

Läs hela avhandlingen här.

– Den psykologiska forskningen visar att det är påfrestande att inte veta vad som gäller. Det som är stressande är ovissheten och hur man ska förhålla sig till den, säger hon.

Lena Låstad hoppas att hennes forskning ska göra arbetsgivarna mer medvetna om att otrygga anställningar inte bara är ett individproblem utan att den också påverkar den psykosociala arbetsmiljön.

– Tidigare forskning har visat att oron minskar om anställda i god tid får information om förändringar på arbetsplatsen, innan det börjar spridas rykten. Lokalt fackligt inflytande är ett bra exempel på hur de anställda är mer delaktiga i förändringsprocesser. Det skapar ett bättre arbetsklimat och en större känsla av trygghet på arbetsplatsen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar