Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLöfven nyfiken på Ingenjörsmentor

Löfven nyfiken på Ingenjörsmentor

ingenjörsmentor_sandra_forsvik
Cecilia Wästerlid, mentor, Jelena Stojadinovic , adept, Magnus Skagerfält, projektledare Ingenjörsprogrammet, Sveriges Ingenjörer. Foto: Sandra Forsvik.

Sveriges Ingenjörers mentorskapsprogram tycks ha väckt statsminister Stefan Löfvens intresse då förbundet bjöds in att berätta om programmet under gårdagens konferens ”Sverige tillsammans”.

Under måndagen 12 oktober samlades kommuner, myndigheter, företag, fackliga organisationer och andra aktörer för att tillsammans uppmärksamma och utveckla förutsättningarna för nyanlända som kommer till Sverige. Statsminister Stefan Löfven stod värd för den internationella samlingen om flyktingkrisen, och Sveriges Ingenjörer var inbjuda för att berätta om sitt mentorskapsprogram – Ingenjörsmentor.

Programmet erbjuder nyanlända ingenjörer en svensk ingenjörsmentor som redan är etablerad på den svenska arbetsmarknaden. Tanken är att mentorn ska bidra med sin erfarenhet och kunskap om det svenska arbetslivet, samt att adepten får möjlighet att öva svenska, med fokus på svenskt yrkesvokabulär.

Jelena Stojadinovic kommer från Serbien och studerade elektroteknik med inriktning telekommunikation på Wiens tekniska universitet, Technische Universität Wien. Hon är en av dem som har gått Sveriges Ingenjörers mentorskapsprogram.

Se film från seminariet

Här kan du se en film från seminariet där Magnus Skagerfält, Cecilia Wästerlid och Jelena Stojadinovic berättar om Ingenjörsmentor på konferensen ”Sverige tillsammans”.

– Min mentor Cecilia Wästerlid gav mig många bra tips. Både hur jag skulle skriva ett bra och formaterat cv och personligt brev, samt hur jag skulle bete mig under en arbetsintervju. Hon fick mig även att känna mig mer säker både i språket och i samhället. Cecilia och jag träffades flera gånger och hon berättade både om den svenska arbetskulturen och vad svenskar gör på fritiden. Jag tror att det är lättare och går snabbare att smälta in om man får en inblick i hur det fungerar, säger Jelena.

Samtidigt som Jelena gick på Sfinx, en intensivutbildning i svenska för ingenjörer, och träffade Cecilia under mentorskapsprogrammet så hittade hon en jobbannons på nätet om en tjänst som ”radio link designer” på Teracom. En vecka senare hade hon jobbet.

– Det kändes jättekul. Ett mentorskapsprogram för invandrare med en akademisk bakgrund är verkligen en lyx, och att få träffa en person som kan branschen och som kan följa med en från början till jobb känns verkligen lyxigt, säger Jelena.

Cecilia är utbildad civilingenjör med inriktning kemiteknik och har själv arbetat i länder som USA, Argentina och gamla Sovjet.

– Man kan inte hjälpa alla men man kan hjälpa någon, och programmet kändes som en bra möjlighet att få göra det. Jag tror att jag har kunnat fungera som ett bra stöd. Sverige är ett ganska konstigt land. Vi är inte särskilt hierarkiska. Samtidigt som vi ska lyda våra chefer förväntas vi säga vad vi tycker. Det kan vara bra att få öva på vad man ska säga under en arbetsintervju. Vilka frågor kan tänkas dyka upp och hur ska man svara på dem. Sådant kan vara bra att få öva på, säger Cecilia.

Utifrån din egen erfarenhet, vad kan Sverige göra för att flyktingar med akademiskbakgrund ska komma in snabbare i arbetslivet? Finns det något som kan göras bättre?

– Språket är det viktigast för att kunna integreras. Desto snabbare man behärskar språket ju lättare är det att komma in i samhället. Jag har en vän som gick på Sfi och det var hon som tipsade mig om Sfinx. Man skulle kunna vara tydligare med att informera människor som kommer till Sverige att den här möjligheten finns. Det skulle kunna göras bättre, säger Jelena.

Under måndagen presenterade Stefan Löfven den så kallade 100-klubben, där tanken är att locka företag att erbjuda praktikplatser. Erbjuder man 100 praktikplatser erbjuds man en särskild ingång till Arbetsförmedlingen.

– Det är en viktig satsning. Om det är något som saknas så är det praktikplatser, säger Magnus Skagerfält, projektansvarig för Ingenjörsmentor på Sveriges Ingenjörer.

Sandra Forsvik

4 KOMMENTARER

    • Ingenjörsmentorprogrammet är för de som läser sfinx, nyanlända ingenjörer som läser SFI i Stockholmsområdet och har kommit in på en SFX-utbildning. De är för dessa förbundet kan erbjuda en mentor. Vill du läsa mer om SFX-utbildning är mitt tips denna länk: http://www.sfx-ingenjor.se/

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.