Löfven nyfiken på Ingenjörsmentor

ingenjörsmentor_sandra_forsvik

Cecilia Wästerlid, mentor, Jelena Stojadinovic , adept, Magnus Skagerfält, projektledare Ingenjörsprogrammet, Sveriges Ingenjörer. Foto: Sandra Forsvik.

Sveriges Ingenjörers mentorskapsprogram tycks ha väckt statsminister Stefan Löfvens intresse då förbundet bjöds in att berätta om programmet under gårdagens konferens ”Sverige tillsammans”.

ingenjörsmentor_sandra_forsvik

Cecilia Wästerlid, mentor, Jelena Stojadinovic , adept, Magnus Skagerfält, projektledare Ingenjörsprogrammet, Sveriges Ingenjörer. Foto: Sandra Forsvik.

Sveriges Ingenjörers mentorskapsprogram tycks ha väckt statsminister Stefan Löfvens intresse då förbundet bjöds in att berätta om programmet under gårdagens konferens ”Sverige tillsammans”.

Under måndagen 12 oktober samlades kommuner, myndigheter, företag, fackliga organisationer och andra aktörer för att tillsammans uppmärksamma och utveckla förutsättningarna för nyanlända som kommer till Sverige. Statsminister Stefan Löfven stod värd för den internationella samlingen om flyktingkrisen, och Sveriges Ingenjörer var inbjuda för att berätta om sitt mentorskapsprogram – Ingenjörsmentor.

Programmet erbjuder nyanlända ingenjörer en svensk ingenjörsmentor som redan är etablerad på den svenska arbetsmarknaden. Tanken är att mentorn ska bidra med sin erfarenhet och kunskap om det svenska arbetslivet, samt att adepten får möjlighet att öva svenska, med fokus på svenskt yrkesvokabulär.

Jelena Stojadinovic kommer från Serbien och studerade elektroteknik med inriktning telekommunikation på Wiens tekniska universitet, Technische Universität Wien. Hon är en av dem som har gått Sveriges Ingenjörers mentorskapsprogram.

Se film från seminariet

Här kan du se en film från seminariet där Magnus Skagerfält, Cecilia Wästerlid och Jelena Stojadinovic berättar om Ingenjörsmentor på konferensen ”Sverige tillsammans”.

– Min mentor Cecilia Wästerlid gav mig många bra tips. Både hur jag skulle skriva ett bra och formaterat cv och personligt brev, samt hur jag skulle bete mig under en arbetsintervju. Hon fick mig även att känna mig mer säker både i språket och i samhället. Cecilia och jag träffades flera gånger och hon berättade både om den svenska arbetskulturen och vad svenskar gör på fritiden. Jag tror att det är lättare och går snabbare att smälta in om man får en inblick i hur det fungerar, säger Jelena.

Samtidigt som Jelena gick på Sfinx, en intensivutbildning i svenska för ingenjörer, och träffade Cecilia under mentorskapsprogrammet så hittade hon en jobbannons på nätet om en tjänst som ”radio link designer” på Teracom. En vecka senare hade hon jobbet.

– Det kändes jättekul. Ett mentorskapsprogram för invandrare med en akademisk bakgrund är verkligen en lyx, och att få träffa en person som kan branschen och som kan följa med en från början till jobb känns verkligen lyxigt, säger Jelena.

Cecilia är utbildad civilingenjör med inriktning kemiteknik och har själv arbetat i länder som USA, Argentina och gamla Sovjet.

– Man kan inte hjälpa alla men man kan hjälpa någon, och programmet kändes som en bra möjlighet att få göra det. Jag tror att jag har kunnat fungera som ett bra stöd. Sverige är ett ganska konstigt land. Vi är inte särskilt hierarkiska. Samtidigt som vi ska lyda våra chefer förväntas vi säga vad vi tycker. Det kan vara bra att få öva på vad man ska säga under en arbetsintervju. Vilka frågor kan tänkas dyka upp och hur ska man svara på dem. Sådant kan vara bra att få öva på, säger Cecilia.

Utifrån din egen erfarenhet, vad kan Sverige göra för att flyktingar med akademiskbakgrund ska komma in snabbare i arbetslivet? Finns det något som kan göras bättre?

– Språket är det viktigast för att kunna integreras. Desto snabbare man behärskar språket ju lättare är det att komma in i samhället. Jag har en vän som gick på Sfi och det var hon som tipsade mig om Sfinx. Man skulle kunna vara tydligare med att informera människor som kommer till Sverige att den här möjligheten finns. Det skulle kunna göras bättre, säger Jelena.

Under måndagen presenterade Stefan Löfven den så kallade 100-klubben, där tanken är att locka företag att erbjuda praktikplatser. Erbjuder man 100 praktikplatser erbjuds man en särskild ingång till Arbetsförmedlingen.

– Det är en viktig satsning. Om det är något som saknas så är det praktikplatser, säger Magnus Skagerfält, projektansvarig för Ingenjörsmentor på Sveriges Ingenjörer.

Sandra Forsvik

4 kommentarer

  • Eva

    Undrar om programmet har nått ut till några flyktingar och hur många i så fall? Eller är det mest invandrare?

    19 oktober 2015
    • Karin

      Ingenjörsmentorprogrammet är för de som läser sfinx, nyanlända ingenjörer som läser SFI i Stockholmsområdet och har kommit in på en SFX-utbildning. De är för dessa förbundet kan erbjuda en mentor. Vill du läsa mer om SFX-utbildning är mitt tips denna länk: http://www.sfx-ingenjor.se/

      19 oktober 2015
  • Magnus T

    Jag skulle vilja ha en länk till mer information om programmet, var det finns, hur man blir mentor, etc.

    16 oktober 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar