Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEngångstoaletten som räddar liv

Engångstoaletten som räddar liv

Foto: Camilla Wirseen.
Foto: Camilla Wirseen.

Anders Wilhelmson är grundaren bakom den mobila toaletten Peepoo. Han är också en av de nominerade till årets Polhemspris. Ambitionen är att tillverka 150 miljoner nedbrytbara engångstoaletter om dagen.

– Idén till Peepoo väcktes var när jag träffade en fattig kvinna i Bombay i Indien. Hon sade att några arkitekter behöver vi inte, men däremot kan vi inte ta hand om vår personliga hygien. Hon förstod att det lokala problemet behövde lösas globalt och jag tog hennes analys på allvar och började ägna tid åt att försöka lösa det här, berättar Anders Wilhelmson, professor i arkitektur vid KTH.

I början fanns en stor skepsis och Peepoo var väldigt ifrågasatt, säger Anders. Han tycker att det är intressant vad det är som gör att nya idéer och innovationer ofta bli så ifrågasatta. I Sverige finns en utbredd attityd att man inte ska acceptera det som är annorlunda, såväl människor som idéer, säger han.

Den skepsis som tidigare fanns vände och 2006 grundades Peepoople. Ett svenskt företag som tillvekar de mobila toaletterna. Exempel på stora katastrofer där Peepoo används eller har använts är bland annat i Grekland under flyktingströmmarna från Syrien, under jordbävningskatastrofen i Nepal och tyfonen som drabbade Filippinerna 2013.

Har ni stött på några utmaningar på vägen?

– Det har funnits och finns fortfarande många utmaningar. Peepoo ska exempelvis vara billig, den ska vara stark och tålig och den ska bryta ner sig själv under en rimlig tid. Bioplasten som används kan bli mer effektiv och det är en levande produkt. Den måste även på olika sätt certifieras efter varje marknad. Nu är vi ett företag och möter alla de utmaningar som det kan innebära, säger Anders.

Har ni några nya projekt på gång?

– I Kenya håller vi på med det sista steget för att utveckla produkten. I och med att innehållet omvandlas till en bra gödning för jorden så finns en marknad att sälja den. Vi utför studier om hur vi kan få ut det mesta möjliga värdet av en fylld Peepoo. I och med att innehållet omvandlas till en bra gödning för jorden så är det spännande om man kan sälja den. Det bli en slags dubbeleffekt och målet är att den balanserade sitt produktionspris. Det skulle göra produkten gratis, menar Anders.

Hur ser framtiden ut för Peepoople?

– Jag hoppas för världens skull att framtiden ser ljus ut för Peepoo. Målsättningen är att tillverka 150 miljoner påsar om dagen. Dit är en lång väg kvar men lyckas vi hålla kvalitet och pris hoppas vi på att nå det målet inom en snar framtid. Att Nobelpriset i medicin nu går till upptäckter som rör en ny behandling mot infektioner orsakade av parasitmaskar, gör att fokus riktas mot ämnet, vilket är en fördel för oss när det visar sig att flera drar åt samma håll, säger Anders.

Sandra Forsvik

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.