Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvenskars sömnbrist allt värre

Svenskars sömnbrist allt värre

Sömnbrist minskar produktivitet och kreativitet. Foto: Shironosov/Thinkstock

Sömnproblem drabbar allt fler unga personer. Var åttonde till tionde vuxen svensk lider av sömnbrist. Det kan redan betraktas som en folksjukdom.

Problemen med sömnbrist går ner i åldrarna. Enligt en dansk undersökning, Søvn, av Statens Institut for Folkesundhed, är det allt flera danskar som har problem med sömnen. Så många som 40 procent av danskarna säger sig lida av sömnbrist. Också svenska Folkhälsomyndighetens rapport Folkhälsan i Sverige från 2014 redovisar ökande sömnbrist i samhället, med 39 procent av kvinnorna mellan 55 och 64 år som säger sig lida av sömnstörningar. Även många unga lider av sömnbrist, särskilt bland kvinnor.

sömnbristen i siffror

Enligt undersökningen Folkhälsan i Sverige är det unga och medelålders kvinnor som lider mest av sömnbesvär.

Søvn, en dansk undersökning gjord av Statens Institut for Folkesundhed, visar på ökande problem med sömnbrist i Danmark.

Orsakerna till de ungas försämrade psykiska hälsa inte helt klarlagda, men tänkbara förklaringar är en allt hårdare arbetsmarknad och kulturella förändringar som den ökande individualiseringen.

Enligt Aleksander Perski, forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, är vårt förändrade levnadssätt en viktig orsak. Vi jobbar allt oftare sent och suddar ut gränserna mellan fritid och arbete. Samtidigt är det stor skillnad mellan olika grupper.

– Kvinnor, unga och medelålders med dubbelarbete hemma och på jobbet, drabbas allra hårdast, säger han.

Enligt Aleksander Perski kan sömnstörningar redan betraktas som en folksjukdom. Och det ser ut att bli värre. Var åttonde till var tionde vuxen har sömnproblem. En följd av det är förstås ökad trötthet. Men trötthet handlar inte bara om sömnbrist, utan också om brist på egen tid. Även där är det kvinnorna som är hårdast drabbade.

– De är tyvärr duktigast på att bortse från sina egna behov, säger Aleksander Perski.

Ju mer aktiva vi är, desto mer återhämtning behövs också. Det handlar om sömn, vila och egen tid. Det sistnämnda kan också vara träning eller andra ansträngande aktiviteter som man gör för sin egen skull. Men det allra viktigaste är sömn, och för att kunna somna kan man också behöva en halvtimme eller en timme utan dator.

– Vi måste acceptera att det finns vissa biologiska villkor för att vår sömn ska fungera, säger Aleksander Perski.

Vad kan konsekvenserna bli av långvarig sömnbrist?
– På kort sikt orsakar sömnbristen minskad produktivitet och kreativitet, men även fler olyckor. På lång sikt vet man inte exakt, men risken finns för ett för tidigt åldrande.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.