Svenskars sömnbrist allt värre

Foto: Shironosov/Thinkstock

Sömnproblem drabbar allt yngre personer. Var åttonde till tionde vuxen svensk lider av sömnbrist. Det kan redan betraktas som en folksjukdom.

Sömnbrist minskar produktivitet och kreativitet. Foto: Shironosov/Thinkstock

Sömnproblem drabbar allt fler unga personer. Var åttonde till tionde vuxen svensk lider av sömnbrist. Det kan redan betraktas som en folksjukdom.

Problemen med sömnbrist går ner i åldrarna. Enligt en dansk undersökning, Søvn, av Statens Institut for Folkesundhed, är det allt flera danskar som har problem med sömnen. Så många som 40 procent av danskarna säger sig lida av sömnbrist. Också svenska Folkhälsomyndighetens rapport Folkhälsan i Sverige från 2014 redovisar ökande sömnbrist i samhället, med 39 procent av kvinnorna mellan 55 och 64 år som säger sig lida av sömnstörningar. Även många unga lider av sömnbrist, särskilt bland kvinnor.

sömnbristen i siffror

Enligt undersökningen Folkhälsan i Sverige är det unga och medelålders kvinnor som lider mest av sömnbesvär.

Søvn, en dansk undersökning gjord av Statens Institut for Folkesundhed, visar på ökande problem med sömnbrist i Danmark.

Orsakerna till de ungas försämrade psykiska hälsa inte helt klarlagda, men tänkbara förklaringar är en allt hårdare arbetsmarknad och kulturella förändringar som den ökande individualiseringen.

Enligt Aleksander Perski, forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, är vårt förändrade levnadssätt en viktig orsak. Vi jobbar allt oftare sent och suddar ut gränserna mellan fritid och arbete. Samtidigt är det stor skillnad mellan olika grupper.

– Kvinnor, unga och medelålders med dubbelarbete hemma och på jobbet, drabbas allra hårdast, säger han.

Enligt Aleksander Perski kan sömnstörningar redan betraktas som en folksjukdom. Och det ser ut att bli värre. Var åttonde till var tionde vuxen har sömnproblem. En följd av det är förstås ökad trötthet. Men trötthet handlar inte bara om sömnbrist, utan också om brist på egen tid. Även där är det kvinnorna som är hårdast drabbade.

– De är tyvärr duktigast på att bortse från sina egna behov, säger Aleksander Perski.

Ju mer aktiva vi är, desto mer återhämtning behövs också. Det handlar om sömn, vila och egen tid. Det sistnämnda kan också vara träning eller andra ansträngande aktiviteter som man gör för sin egen skull. Men det allra viktigaste är sömn, och för att kunna somna kan man också behöva en halvtimme eller en timme utan dator.

– Vi måste acceptera att det finns vissa biologiska villkor för att vår sömn ska fungera, säger Aleksander Perski.

Vad kan konsekvenserna bli av långvarig sömnbrist?
– På kort sikt orsakar sömnbristen minskad produktivitet och kreativitet, men även fler olyckor. På lång sikt vet man inte exakt, men risken finns för ett för tidigt åldrande.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar