Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTuff start för ingenjörer som tog examen under pandemin

Tuff start för ingenjörer som tog examen under pandemin

Permitteringar och anställningsstopp, beslut om hemarbete på heltid från en dag till en annan. Inom loppet av ett par veckor våren 2020 förändrade pandemin  arbetsmarknaden. Hur drabbades ingenjörerna som blev klara med sin utbildning just då? Ingenjören har träffat tre av dem.

Emma Oller Westerberg

Emma Oller Westerberg,
Civilingenjör i molekylär bioteknik, Uppsala universitet

Emma tog examen i augusti 2020 och började som konsult på Semcon den 1 september. Det var ett traineeprogram med tanken att hon skulle få en språngbräda ut i branschen.

Den kickstart som jag så mycket hade sett fram emot blev från mitt vardagsrum.

Emma fick arbetsuppgifter i olika uppdrag men var inte ute hos kunder och i stort sett alla kontakter skedde via Teams. Några medarbetare åt gången fick besöka kontoret under hösten och då kunde hon ha promenadmöten med sin chef.

Mina seniora kollegor fungerade som bollplank när vi bokade möten på Teams, men de informella mötena var svåra. Ofta var jag osäker på om jag skulle ringa, skriva i chatten eller boka möte och det kräves fingertoppskänsla. På ett kontor blir det här mycket enklare.

Det är också svårare att bygga broar och nätverka via Teams och jag kunde sällan luncha med kollegor.

I dag kan Emma se vad hon missade under sina första 1,5 år i arbetslivet.

Nu är jag med och introducerar nyanställda och de får förstås en mycket bättre start i arbetslivet, både socialt och nätverksmässigt, än jag fick. Men på sikt tror jag inte att det kommer ha någon betydelse för mig. Det går snabbt att reparera.

Joel Ritzén

Joel Ritzén,
Civilingenjör i industriell ekonomi, Mälardalens universitet

Joel blev klar våren 2020 och sommarjobbade först på Handelsbanken. När han började söka jobb under våren märkte han att utbudet hade minskat rejält. Många stora företag hade anställningsstopp och konkurrensen blev stenhård om de få tjänster som utannonserades.

När sommarjobbet var slut blev jag arbetslös. Det var svårt att föreställa sig och det tärde på självförtroendet.

Joel sökte omkring 160 jobb och var på över 50 intervjuer.

För flera tjänster kom jag vidare till det sista steget. Det var långdragna, krävande processer med tester, presentationer på plats och caseintervjuer. Att flera gånger vara så nära men inte få jobbet blev tungt.

Till SEB:s årliga traineeprogram kom över 4 000 ansökningar och en av dem var Joels. Han gick vidare till topp-5 för en av de 20 möjliga positionerna, men gick inte hela vägen fram.

I december samma år valde Joel att förverkliga en idé tillsammans med två vänner. De startade ett vaccinationsföretag med en klinik och en vaccinationsbuss i Västerås med ett 20-tal anställda. Sedan dess har Joel startat ytterligare tre företag, men än så länge är de fritidssyssla vid sidan av hans heltidstjänst på Deutsche Bank.

Den första anställningen fick Joel ett halvår efter examen. I januari 2021 började han på Nordnet och hösten 2021 bytte han till sitt nuvarande jobb som implementationschef på Deutsche Bank.

Zandra Canovas Lotthagen

Zandra Canovas Lotthagen,
Civilingenjör i energisystem, Mälardalens universitet

Zandra blev klar med utbildningen våren 2020 och började söka jobb direkt men det var trögt.

Jag skrev mitt exjobb på vindkraftsbolaget Siemens Gamesa och hade tur som fick möjlighet att jobba där under hösten. Anställningen var tillfällig, men trots allt ett jobb.

Flera av Zandras kurskamrater sökte över etthundra jobb utan att få något. Först på senhösten märktes en förändring och efter ett halvår hade alla hennes närmsta vänner från utbildningen fått jobb.

I januari 2021 började Zandra på Hitachi Energy i Västerås. De första nio månaderna jobbade hon 100 procent hemifrån.

Det var en ny arbetsplats och en ny roll och på distans men trots det gick det ganska bra att komma in i jobbet.

Ett viktigt stöd i detta blev en kollega, också en ung tjej, som anställdes samtidigt.

Vi stöttade varandra och försökte bilda oss en uppfattning om vilka kollegor som vi kunde fråga om hjälp. Vi hade också varsin mentor som gjorde det lättare att komma in i gänget.

Zandra säger att hon är utåtriktad och det har underlättat både för att komma in i rollen och gemenskapen på företaget utan att kunna vara på kontoret.

Är man ny på en arbetsplats och jobbar på distans måste man ta mer initiativ och våga ta kontakt. Det är också viktigt att ha kollegor som är villiga att hjälpa till. Jag samlade på mig en rad frågor och ringde upp en kollega.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

1
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.