Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTuff start för ingenjörer som tog examen under pandemin

Tuff start för ingenjörer som tog examen under pandemin

Permitteringar och anställningsstopp, beslut om hemarbete på heltid från en dag till en annan. Inom loppet av ett par veckor våren 2020 förändrade pandemin  arbetsmarknaden. Hur drabbades ingenjörerna som blev klara med sin utbildning just då? Ingenjören har träffat tre av dem.

Emma Oller Westerberg

Emma Oller Westerberg,
Civilingenjör i molekylär bioteknik, Uppsala universitet

Emma tog examen i augusti 2020 och började som konsult på Semcon den 1 september. Det var ett traineeprogram med tanken att hon skulle få en språngbräda ut i branschen.

Den kickstart som jag så mycket hade sett fram emot blev från mitt vardagsrum.

Emma fick arbetsuppgifter i olika uppdrag men var inte ute hos kunder och i stort sett alla kontakter skedde via Teams. Några medarbetare åt gången fick besöka kontoret under hösten och då kunde hon ha promenadmöten med sin chef.

Mina seniora kollegor fungerade som bollplank när vi bokade möten på Teams, men de informella mötena var svåra. Ofta var jag osäker på om jag skulle ringa, skriva i chatten eller boka möte och det kräves fingertoppskänsla. På ett kontor blir det här mycket enklare.

Det är också svårare att bygga broar och nätverka via Teams och jag kunde sällan luncha med kollegor.

I dag kan Emma se vad hon missade under sina första 1,5 år i arbetslivet.

Nu är jag med och introducerar nyanställda och de får förstås en mycket bättre start i arbetslivet, både socialt och nätverksmässigt, än jag fick. Men på sikt tror jag inte att det kommer ha någon betydelse för mig. Det går snabbt att reparera.

Joel Ritzén

Joel Ritzén,
Civilingenjör i industriell ekonomi, Mälardalens universitet

Joel blev klar våren 2020 och sommarjobbade först på Handelsbanken. När han började söka jobb under våren märkte han att utbudet hade minskat rejält. Många stora företag hade anställningsstopp och konkurrensen blev stenhård om de få tjänster som utannonserades.

När sommarjobbet var slut blev jag arbetslös. Det var svårt att föreställa sig och det tärde på självförtroendet.

Joel sökte omkring 160 jobb och var på över 50 intervjuer.

För flera tjänster kom jag vidare till det sista steget. Det var långdragna, krävande processer med tester, presentationer på plats och caseintervjuer. Att flera gånger vara så nära men inte få jobbet blev tungt.

Till SEB:s årliga traineeprogram kom över 4 000 ansökningar och en av dem var Joels. Han gick vidare till topp-5 för en av de 20 möjliga positionerna, men gick inte hela vägen fram.

I december samma år valde Joel att förverkliga en idé tillsammans med två vänner. De startade ett vaccinationsföretag med en klinik och en vaccinationsbuss i Västerås med ett 20-tal anställda. Sedan dess har Joel startat ytterligare tre företag, men än så länge är de fritidssyssla vid sidan av hans heltidstjänst på Deutsche Bank.

Den första anställningen fick Joel ett halvår efter examen. I januari 2021 började han på Nordnet och hösten 2021 bytte han till sitt nuvarande jobb som implementationschef på Deutsche Bank.

Zandra Canovas Lotthagen

Zandra Canovas Lotthagen,
Civilingenjör i energisystem, Mälardalens universitet

Zandra blev klar med utbildningen våren 2020 och började söka jobb direkt men det var trögt.

Jag skrev mitt exjobb på vindkraftsbolaget Siemens Gamesa och hade tur som fick möjlighet att jobba där under hösten. Anställningen var tillfällig, men trots allt ett jobb.

Flera av Zandras kurskamrater sökte över etthundra jobb utan att få något. Först på senhösten märktes en förändring och efter ett halvår hade alla hennes närmsta vänner från utbildningen fått jobb.

I januari 2021 började Zandra på Hitachi Energy i Västerås. De första nio månaderna jobbade hon 100 procent hemifrån.

Det var en ny arbetsplats och en ny roll och på distans men trots det gick det ganska bra att komma in i jobbet.

Ett viktigt stöd i detta blev en kollega, också en ung tjej, som anställdes samtidigt.

Vi stöttade varandra och försökte bilda oss en uppfattning om vilka kollegor som vi kunde fråga om hjälp. Vi hade också varsin mentor som gjorde det lättare att komma in i gänget.

Zandra säger att hon är utåtriktad och det har underlättat både för att komma in i rollen och gemenskapen på företaget utan att kunna vara på kontoret.

Är man ny på en arbetsplats och jobbar på distans måste man ta mer initiativ och våga ta kontakt. Det är också viktigt att ha kollegor som är villiga att hjälpa till. Jag samlade på mig en rad frågor och ringde upp en kollega.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?