Unionen förlorade tvist om lönepott

Lönetvist_beskuren

Foto/Thinkstock

Ett företag som har verksamhet på flera orter kan välja att fördela hela lönepotten mellan anställda på en ort på bekostnad av anställda på övriga orter. Beskedet kom i veckan efter en tvist i Arbetsdomstolen.

Foto/Thinkstock.

Foto/Thinkstock.

Ett företag som har verksamhet på flera orter kan välja att fördela hela lönepotten mellan anställda på en ort på bekostnad av anställda på övriga orter. Beskedet kom i veckan efter en tvist i Arbetsdomstolen.

Förra året stämde Unionen Teknikarbetsgivarna när parterna blev oense om betydelsen av formuleringen ”på företaget” som finns i löneavtalet.

Unionen hävdar att lönepotten för hela företaget ska fördelas lika på varje enhet eller ort. Arbetsgivaren ska alltså inte kunna välja att höja lönerna mer på en ort eller en enhet på bekostnad av övriga anställda, om de lokala arterna inte har kommer överens om detta.

Teknikarbetsgivarnas uppfattning är den motsatta. Företag ska, om det finns skäl, kunna flytta hela eller en del av lönepotten från en ort/enhet till en annan.

Arbetsdomstolens utredning visar att avtalet i praktiken har tolkats på det vis som Unionen önskar men Unionen hävdar att flera bolag på senare tid, bland annat ABB, Saab, och AB Volvo, har framfört önskemål om att kunna bestämma hur lönerna fördelas. Det är skälet bakom tvisten.

Arbetsdomstolen valde att gå på Teknikarbetsgivarnas linje. Domstolens beslut innebär att det är fritt fram för arbetsgivare att använda lönepotten på företaget till att gynna de anställda på en eller flera orter eller enheter. På det här viset kan man till exempel höja lönerna där det är svårare att behålla anställda. Anställda på övriga orter eller enheter kan risker att bara få garantibeloppet som Unionen har i sitt avtal.

Om Arbetsdomstolens dom kommer att få några konsekvenser för  medlemmar i Sveriges Ingenjörer återstår att se. Inom några avtalsområden, finns en snarlik formulering. Där står det ”i företaget” och inte ”på företaget” som i Unionens avtal.

Inom teknikföretagen, det största avtalsområdet, får AD-domen inga effekter för Sveriges Ingenjörers medlemmar.

– Där har vi ett annat löneavtal och en annan lönepolitik än Unionen. Vårt avtal med Teknikföretagen är ett processavtal som utgår från de överenskommelser som görs mellan chefen och ingenjören. Eftersom det är ett stupstocksavtal kan akademikerföreningen begära att utfallet minst ska upp till nivån för stupstocken. Men det går också att komma överens om ett annat utfall om företaget och akademikerföreningen kommer överens om det, säger Hèlene Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar