Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Det nya avtalet innebär förbättringar"

”Det nya avtalet innebär förbättringar”

Bild: Shivendu Jauhari/Thinkstock
Bild: Shivendu Jauhari/Thinkstock

Det nya uppfinnaravtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv har nu börjat gälla. Parterna verkar överens om att avtalet innebär förbättringar, men från fackligt håll hade man gärna sett större förändringar.

läs mer

Uppfinnaravtalet reglerar rätten till patenterbara uppfinningar som har skapats i anställning. Sedan i går, den 1 december, gäller ett nytt avtal mellan tjänstemannaorganisationen PTK, där Sveriges Ingenjörer ingår, och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Det nya avtalet gäller för uppfinningar som har anmälts av arbetstagare till arbetsgivaren den 1 december 2015 eller senare. Hela avtalet kan du läsa här.

I uppfinnaravtalet mellan samverkansorganisationen PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv fanns sedan tidigare skrivningar om olika kategorier av uppfinningar och vem de ska tillfalla liksom att uppfinnaren ”ska få en skälig ersättning” om de har uppfunnit något vid sidan av sina normala arbetsuppgifter och/eller har ett särskilt högt värde. I det nya avtal som började gälla i går, tisdag, har ersättningsbeloppet höjts och tiden som en uppfinnare kan väcka talan om ersättning börjar räknas från det att en patentansökan görs och 10 år framåt, i stället för att räknas från att den anställda har anmält sin uppfinning till arbetsgivaren. Eventuella tvister som inte går att lösa lokalt eller centralt kan även i fortsättningen gå vidare till skiljenämnd, där domsluten är hemliga. Detta är arbetsgivarsidan nöjda med.

Lars Gellner. Pressbild
Lars Gellner. Pressbild

– Att tvister om uppfinningar avgörs i skiljenämnd är viktigt för att inte uppfinningar om till exempel patent blir allmängods, sade Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv under ett seminarium om det nya avtalet på tisdagen, anordnat av Svenska föreningen för immaterialrätt.

En skillnad mot tidigare är att det inte längre kommer vara så att en ny skiljenämnd tillsätts vid varje nytt ärende, utan i stället kommer det att finnas en nämnd standby under en treårsperiod, som kan avgöra målen. Dessutom ska ordförande i målet skriva referat av domarna för att kunna ta upp sakfrågor som är relevanta för dem som arbetar med uppfinnarärenden.

De viktigaste nyheterna i det nya avtalet är enligt Lars Gellner att schablonersättningen till uppfinnare höjs något, att ersättningen knyts an till prisbasbeloppet samt att tidsfristen för att väcka talan börjar räknas från det att en patentansökan görs.

– Det är påfallande ofta som parterna kommer i tidsnöd och inte hinner förhandla färdigt, sade Lars Gellner.

Helena Edman, förbundsjurist på Teknikföretagen, har varit nöjd med det gamla avtalet och är nöjd med det nya.

Helena Edman. Pressbild
Helena Edman. Pressbild

– Det är bra att räkna tiden från patentansökan. Det är också bra att de lokala och centrala förhandlingarna ska vara avslutade innan man påtalar uppfinnarnämnden. Jag tycker att det är bra att skiljenämnden kvarblir, sade hon.

Unionens chefsjurist Martin Wästfelt tycker inte att man har nått ända fram med det nya avtalet. Unionen, liksom Sveriges Ingenjörer, hade gärna sett att uppfinnarna fått en ännu längre tidsfrist för att väcka talan och att uppfinnare kunde få en högre ersättning. Men han tycker att det är positivt att reglerna har blivit tydligare.

– Vi kommer att kunna hantera uppfinnarärenden på ett bättre sätt än tidigare, sade han.

Magnus Bäckström, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, berättade att förbundet gärna hade sett någon form av uträkning för ersättning och att arbetsgivarparten hade fått redogöra för sitt ekonomiska underlag. Som det är i dag har arbetsgivarsidan ett informationsövertag i tvister.

– Det nya avtalet innebär förbättringar. Det är mer uppstrukturerat och med referat från skiljenämnden blir det enklare att hitta en bra utgångspunkt för hur vi ska se på de här frågorna. Vi tycker väl inte att det nya avtalet innebär några stora förändringar i materiell mening, men i skiljeförfarandet är förändringarna tydligare.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.