PTK vill förhandla om flexpension

PTK har begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv om högre avsättningar till tjänstepensionen. Men en ny ITP-plan innebär inte att kraven på flexpension i kollektivavtalen försvinner.

PTK har begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv om högre avsättningar till tjänstepensionen. Men en ny ITP-plan innebär inte att kraven på flexpension i kollektivavtalen försvinner.

Pensionerna sjunker i takt med att vi lever längre. I år har de som går i pension en betydligt lägre pension (när man jämför pension med slutlön) än de som pensionerades för fem år sedan.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

– Pensionsfrågan är viktig för våra medlemmar och alla privatanställda tjänstemän. Avsättningarna måste öka om inte pensionerna ska sjunka. Det är anledningen till att PTK har begärt förhandlingar om nivån som arbetsgivarna avsätter till tjänstepensionen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer.

Ambitionen från PTK:s sida är att förhandlingarna ska starta så snart som möjligt för att kunna vara klara under februari. I mars går nämligen avtalsrörelsen in på upploppet eftersom avtalen löper ut den sista mars.

Ett krav i avtalsrörelsen från både Sveriges Ingenjörer och Unionen är avsättningar till så kallad flexpension, egentligen en förstärkt tjänstepension. Ett större pensionskapital ger anställda en möjlighet att trappa ner de sista åren på jobbet. För de som vill jobba heltid ändå till pensionsdagen ger den intjänade flexpensionen istället en större tjänstepension.

En överenskommelse om flexpension finns redan i avtalen med flera arbetsgivare inom industrisektorn men inte i avtalen med Almega, arbetsgivarorganisationen för tjänstesektorn.

Kan en överenskommelse om högre tjänstepension bli en genväg till flexpension?

– Vi hoppas att förhandlingarna med Svenskt Näringsliv leder till en överenskommelse om flexpension som finns inom ramen för ITP-avtalet. Men i dagsläget innebär det inte att kravet på flexpension i avtalsförhandlingarna faller, säger Camilla Frankelius.

– Vi vill fortfarande inte ha en segregering på arbetsmarknaden där vissa anställda har flexpension medan andra inte har det. Vårt mål är flexpension på alla sektorer, säger Camilla Frankelius.

Att PTKs begäran om att förhandla nivån på avsättningarna till tjänstepensionen kom oväntat håller hon inte med om.

– Den senaste förändringen av ITP-planen ägde rum 2007och PTK diskuterade redan 2013 att begära nya förhandlingar.

Svenskt Näringsliv har ännu inte kommenterat PTKs begäran om att omförhandla ITP-planen och något datum för att inleda förhandlingarna är ännu inte bestämt.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar