Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDigital framtid behöver struktur

Digital framtid behöver struktur

Medlemsländerna måste se till att sysselsättningspolitik, regelverk om arbetsmiljö, anställning och sociala skyddsnät är anpassade för omställningen till ett digitaliserat samhälle. Det säger Europaparlamentet i sitt uttalande om den digitala inre marknaden.

EU-kommissionens strategi för en digital inre marknad som presenterades förra sommaren har debatterats intensivt under hösten. Orsaken är att strategin fokuserar starkt på tekniska problem med digitaliseringen, utbildningsfrågor och konsumenträtt medan sociala aspekter lämnas därhän. Det har upprört många fackförbund men även EU-parlamentet som i sitt uttalande förra veckan visserligen säger att många av ambitionerna i strategin är bra men att frågor om arbetsmiljö och hälsa i förhållande till digitaliseringen måste uppmärksammas.

Det samma gäller sociallagstiftningen och de nya anställningsformer som man förväntar sig ska bli vanligare när digitaliseringen får fullt genomslag.

Europafacket har levererat en bredsida mot kommissionen i sitt svar på den digitala marknadsstrategin. Förutom ett skarpt påpekande att efterdyningarna av den ekonomiska krisen och en växande sektor av osäkra anställningar och microjobb hittills starkt har bidragit till digitaliseringens framgångar menar EFS också att kommissionen måste värna framväxten av bra arbeten.

Medlemsstaternas invånare måste kunna försörja sig och ha en rimlig anställningstrygghet även i en mer digitaliserad framtid. Europafacket motsätter sig också absolut det ”tjänstepass” som kommissionen nyligen föreslog i sitt inre-marknadspaket och som enligt EFS skulle leda till ett race-to-the-bottom mellan medlemsländerna i fråga om villkor och löner. Tjänstepasset skulle utfärdas av företags ursprungsländer och garantera att företagen uppfyller de regler och lagar som gäller i ett annat medlemsland, där företagen vill arbeta.

Också Uni – det internationella fackförbundet för tjänster har uttalat skarp kritik mot avsaknaden av sociala aspekter  i kommissionens strategi och slagit ner på svagheterna i inre-marknadspaketet.

Kommissionens tidplan för genomförandet av den digitala inre marknaden är kort. I slutet av 2016 ska 16 initiativ på området presenteras och redan 2017 förväntar stig kommissionen att medlemsländerna ska vara i full gång med genomförandet.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.