Inget TTIP under Obama?

Det transatlantiska handelsavtalet TTIP mellan EU och USA kommer sannolikt inte att bli klart under president Obamas mandatperiod. Det sade Vita Husets presstalesman vid en presskonferens i veckan. Det transatlantiska handelsavtalet TTIP mellan EU och USA kommer sannolikt inte att bli klart under president Obamas mandatperiod. Det sade Vita Husets presstalesman vid en presskonferens i veckan.

Det stora frihandelshandelsavtalet som syftar till att harmonisera regler och bestämmelser på bägge sidor om Atlanten har varit under arbete sedan 2013. Förhoppningarna var att det skulle hinna bli klart under Barack Obamas tid eftersom han har varit så positiv till att få till stånd avtalet. Men nu verkar det inte bli så. Den amerikanska presidentvalskampanjen rullar igång och det är fortfarande många frågor inom avtalet som inte är lösta.
De tre fackliga federationerna i Sverige, LO, TCO och Saco är positiva till frihandelsavtalet som de hoppas ska främja handeln och skapa fler bra jobb. Men bland fackliga organisationer ute i Europa är skeptikerna fler och många oroar sig för att avtalet skulle kunna leda till urholkade regelverk och sämre villkor för arbetskraften och för miljön, något som EU:s förhandlare flera gånger förklarat inte är aktuellt.
En stor stötesten har också varit hur investerare i USA och EU ska känna sig säkra på att de inte behandlas godtyckligt eller orättvist vid en tvist med staten de verkar i.
Nya förhandlingar om TTIP ska hållas under vårvintern och då hoppas man kunna presentera hela avtalet.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar