Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadPensionsfrågan kan leda till konflikt

Pensionsfrågan kan leda till konflikt

Det blir inga förhandlingar om höjda avsättningar till tjänstepensionen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Nu ökar risken att frågan skulle kunna leda till konflikt i avtalsrörelsen som pågår.

På torsdagen kom beskedet att de samtal som tjänstemännen hade hoppats skulle kunna leda till ökade inbetalningar till tjänstepensionen inte ens startar. Svensk Näringsliv ska ha velat dra in saker i förhandlingarna som PTK inte kunde acceptera. Nu kommer pensionsfrågan i stället att hamna i avtalsrörelsen och kan förmodligen leda till bekymmer där. Unionen och Sveriges Ingenjörer kommer göra gemensam sak och åka ut för att diskutera saken med medlemmar inom tjänstesektorn i de tre storstadsområdena.

Bakgrunden till de fackliga organisationernas önskan att förhandla om ITP är att vi lever allt längre vilket betyder att den allmänna pensionen urholkas. För tjänstemännen hade det enklaste sättet att korrigera det varit att förstärka hela ITP-planen med större avsättningar. För industrin är systemet redan under utbyggnad men för den som jobbar inom tjänstesektorn kommer pensionen att bli mycket lägre om man inte kan komma överens om avsättningar.

– Det här skulle inte kosta arbetsgivarna något extra men för oss är det en rättvisefråga att medlemmar inom tjänstesektorn inte i slutändan ska ha fått ut en- och en halv miljon mindre i pension än den som arbetar inom industrin, säger förhandlingschef Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Lite frågor till redaktionen på Ingenjören, eller Sveriges Ingenjörer:

    1. ”För industrin är systemet redan under utbyggnad men för den som jobbar inom tjänstesektorn kommer pensionen att bli mycket lägre om man inte kan komma överens om avsättningar.”

    Vad räknas som ”industrin” och vad räknas som ”tjänstesektorn”?

    Tillhör alla Sveriges Ingenjörers medlemmar ”tjänstesektorn”, eller är det bara vissa av SIs avtalsområden?

    Och vad gäller för Jusek, Civilekonomerna, osv?

    2. ”Svensk Näringsliv ska ha velat dra in saker i förhandlingarna som PTK inte kunde acceptera”

    Vad var det för saker de ville dra in?

    • Hej! Fråga ett: här talar vi avtalsområden på arbetsmarknaden. Industrin är alltså fråga om ex de som arbetar under teknikavtalet. Tjänstesektorer är ex It-telekomavtalet, STD m fl.
      2. Vi fick inte reda på vad Svenskt Näringsliv ville dra in i förhandlingarna.
      MVH
      Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.