Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenInga framsteg i förhandlingarna

Inga framsteg i förhandlingarna

Foto: Carin Wallenthin. Trots att facken träffade opo två gånger under helgen är läget oförändrat. Längst till höger Daniel Falk, chef för industri på Sveriges Ingenjörer och där intill Camilla Frankelius, förbundets förhandlingschef.
Foto: Carin Wallenthin. Trots att facken träffade opo två gånger under helgen är läget oförändrat. Längst till höger Daniel Falk, chef för industri på Sveriges Ingenjörer och där intill Camilla Frankelius, förbundets förhandlingschef.

Arbetsgivarna inom industrin lade på annandagen fram ett eget avtalsförslag. Det innehåller en nivåhöjning på 3,3 procent på två år och ökad avsättning till deltidspensionen. Men några framsteg i förhandlingarna har inte skett.

– Läget är förvirrat, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson på måndagseftermiddagen. Jag upplever en bristande förhandlingsvilja på fler håll.

Under påskhelgen har facken träffat de opartiska ordförande två gånger utan att några direkta framsteg har skett. Arbetsgivarnas avtalsförslag kom som en överraskning på annandagen och Ulf Bengtsson vill inte gå in på vad Sveriges Ingenjörers förhandlingsdelegation säger om den.

– Vi sitter just och går igenom den, säger han.

Det är nu bara några dagar kvar till månadsskiftet då gällande avtal går ut. Att det inte ens finns en avtalsskiss som fack och arbetsgivare är överens om gör läget speciellt och risken för att det ska bli konflikt på arbetsmarknaden ökar. Många andra avtalsslutande parter på arbetsmarknaden väntar också på att industrin ska bli klar för att veta vilken nivå de ska förhålla sig till.
Facken inom industrin kommer att träffa opo igen under tisdagen.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.