Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsen"Många känner sig taggade"

”Många känner sig taggade”

Tidigare i veckan lade Sveriges Ingenjörer ett strejkvarsel på ett femtiotal arbetsplatser, med sammanlagt närmare 1 500 anställda. Ingenjören kontaktade några av förtroendemännen på arbetsplatserna om stämningen inför en eventuell strejk.

Inom IT-branschen har strejkvarsel lagts på företaget CGI i Karlskrona och i Bromölla. Där har Unionen omkring 330 medlemmar och Sveriges Ingenjörer omkring 30.

– När beskedet om strejkvarsel kom var en del medlemmar lite ifrågasättande. Strejk kändes som en drastisk åtgärd för flexpension. I dag har vi haft ett informationsmöte tillsammans med Unionen och med fackförbunden centralt och många känner sig taggade. Det är viktigt att slå vakt om kollektivavtalen. Vi tar dem för givet men vi måste försvara dem om vi ska kunna behålla dem i framtiden, säger Martin Skogh, sekreterare i Akademikerföreningen vid CGI sydost.

– Det är verkligen viktigt att fackliga ombudsmän kommer till arbetsplatserna och ger oss information. De flesta visste inte så mycket om flexpension tidigare och även om man kan läsa på nätet förstår man bättre när någon berättar och det finns möjlighet att ställa frågor, säger han.

Martin Skogh
Martin Skogh

Martin Skogh tycker sig se att inställningen till flexpension varierar lite beroende på ålder.

– De äldre bryr sig av naturliga skäl inte lika mycket. För de som är unga betyder det mer, säger han.

Akademikerföreningen har tillsammans med Unionen börjat vissa förberedelser om det blir strejk. En konfliktkommitté har utsetts med bland annat informationsansvariga och strejkvakter.

– Ju närmare vi kommer strejk desto mer tydliga måste vi bli kring hur vi ska hantera medlemmar i andra förbund och oanslutna. Arbetsgivaren har sagt att det är osannolikt att man kommer att lockouta men ett sådant besked kan ju ändras, säger Martin Skogh.

På TeliaSonera i Farsta kommer Martin Sääf, ordföranden för akademikerföreningen just från ett informationsmöte med företaget.

– Arbetsgivaren har informerat väldigt korrekt om det här och sagt att så här är spelreglerna på arbetsmarknaden så det har inte varit några överord eller starka reaktioner. Vi hoppas förstås att vi ska kunna bli överens och undvika konflikt.

Vad medlemmarna tycker vet han inte riktigt. Först på måndag blir det ett möte för att svara på frågor och informera.

– Vi är ju så ovana vid att det blir ens varsel om konflikt, något som kanske är ett gott tecken, säger Martin Sääf. Jag kan inte heller minnas att jag har varit med om något sådant här trots att jag har arbetat så länge. Det känns ovant och litet overkligt.

Själva sakfrågan, delpensionen, har akademikerföreningen på Telia Sonera informerat medlemmarna om.

– Vi försöker också visa att det här inte är något orimligt krav, det finns på många andra områden och alla, både arbetsgivare och fack, är ju överens om att pensionerna behöver fyllas på. Sedan har man olika lösningar på det.

Daniel Johnson
Daniel Johnson

Daniel Johnson är ordförande i Sveriges Ingenjörers riksklubb på konsultföretaget WSP, en klubb med cirka 940 medlemmar som omfattar även andra yrkeskategorier, men där 750 är med i Sveriges Ingenjörer. Han ser konfliktvarslet som ganska väntat till slut, men tycker att det känns lite ovant.

– Vi har ju inte så stor vana vid att lägga varsel, säger han, men konstarerar också att ju mer medlemmarna sätter sig in i frågan, desto tydligare blir dess betydelse.

Han räknar nu med att det ska komma en hel del frågor från medlemmarna och han förbereder sig på att ha tätare kontakter än vanligt med förbundet för att kunna svara.

Ombudsmän från Sveriges Ingenjörers kansli har nu börjat besöka flera arbetsplatser för att informera om konflikten.

Jenny Grensman, Karin Virgin, Sture Henckel

2 KOMMENTARER

  1. Jag tycker det är problematiskt att nyttja det kraftfullaste maktmedel förbundet har för en fråga som på upprepared platser i artikeln anges inte engagera medlemmarna.

  2. Följande epost sändes idag till medlemsservice:
    ”Jag skulle efter dryga 25 år vilja träda ur förbundet.”
    m a o – jag är inte taggad!
    /Johan

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Och en av dem som jobbar med det är ingenjören Rasmus Ågren. Här är hans...
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.