Tredagarsvecka passar bäst för 40+

Foto: Monkeybusinessimagies. När människor över 40 år jobbar mer än 25 timmar i veckan försämras de kognitiva förmågorna.

Foto: Monkeybusinessimagies. Kanske dags att gör något annat? När människor över 40 år jobbar mer än 25 timmar i veckan försämras de kognitiva förmågorna.

Människor över 40 presterar bäst om de jobbar upp till 25 timmar i veckan. Det visar en studie från Australien.

Människor över 40 presterar bäst om de jobbar upp till 25 timmar i veckan. Det visar en studie från Australien.

3000 män och 3500  kvinnor i Australien ingår i studien ”Use It Too Much and Lose It? The Effect of Working Hours on Cognitive Ability som har utförts av bland andra professor Colin McKenzie vid Keio University. Forskarnas utgångspunkt var att ta reda på om antalet arbetade timmar påverkade människors kognitiva förmåga. Att hjärnan fungerar enligt ”use it or lose it” har länge varit en accepterad sanning men hur arbetstiden påverkar har inte mätts tidigare.

I en artikel i brittiska The Independent säger professor McKenzie att för medelålders och äldre kan deltidsarbete vara en god idé för att hålla den kognitiva förmågan på topp.

– Arbete är ett tveeggat svärd, säger han i artikeln. Det kan stimulera hjärnan, men långa arbetsdagar kan också ha helt motsatt effekt och försämra vår kognitiva förmåga.

Deltagarna i studien fick genomgå en rad kognitiva tester samtidigt som deras arbetsförhållanden undersöktes. Studien visar att för anställda över 40 var en tredagars arbetsvecka optimalt. Upp till 25 timmars arbetet i veckan förbättrades de deltagandes kognitiva förmågorna men när arbetet översteg det sjönk istället prestationerna och gav rum åt trötthet och stress.

Eftersom man antar att kvinnor är mer benägna att påverkas av stress testade man män och kvinnor var för sig. Men resultatet visade att män och kvinnor blev stressade i samma utsträckning när antalet arbetstimmar ökade.

De som arbetade över 55 timmar presterade på samma nivå som arbetslösa eller pensionärer.

Jenny Grensman

2 kommentarer

  • Johan E

    Fullt stöd för flexpension med andra ord….

    Johan E

    25 april 2016
  • T

    Det hade ju varit trevligt, jag har länge sett mig omkring efter sådana anställningsformer, men det verkar nästintill omöjligt i Sverige där 40-timmarsveckan fortfarande är norm…

    22 april 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
Fler artiklar