Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTrögt jobb att få till modernare avtal

Trögt jobb att få till modernare avtal

Ännu en avtalsrörelse står för dörren, nya kollektivavtal ska slutas. Men i vissa branscher är det få företag som har kollektivavtal och få medlemmar som kräver det.

Inom tjänstesektorn är det exempelvis inte lika vanligt med kollektivavtal som inom industrin, och arbetsgivarorganisationerna får kämpa mer för att få nya medlemmar. Intresset bland medlemmarna verkar också ganska lågt och det är ovanligt att det bildas nya klubbar om det inte har funnits någon innan. Många nystartade företag har få anställda i början och startas kanske av ett kompisgäng som inte direkt ser sig som arbetsgivare.

Akademikerfacken och Almega drog för ett par år sedan tillsammans igång ett arbete för att modernisera kollektivavtalen så att de bättre skulle passa nya företag och ett modernt arbetsliv. Regler om arbetstid, övertid och möjligheten att anpassa kollektivavtalen efter lokala förhållanden är exempel på frågor som varit uppe i det arbetet.

– Många tjänsteföretag, kanske främst nystartade eller mindre företag, tycker att kollektivavtalen vi har är för stelbenta och att de följer en mall som fungerar för industrin, säger Mikael Rosengren, förhandlingschef för tjänstesektorn hos Sveriges Ingenjörer. De har ordnat egna försäkringslösningar som de tycker är bra och som inte går att ta med om de går över till kollektivavtal. Nya arbetsformer gör också att företagen vill ha mer flexibla avtal.

Mikael Rosengren beskriver att arbetet mellan akademikerfacken och Almega för att modernisera avtalen tog en paus för förra avtalsrörelsen. Men frågan är om de kommer att återupptas. Klimatet mellan Almega och facken är efter flexpensionsstriden rätt kyligt.

– Vi tycker att det är viktigt att vi har moderna avtal som är anpassade efter det arbetsliv vi har, säger Mikael Rosengren. Från vår sida skulle vi till exempel gärna ha avtal som på ett bättre sätt lyfte fram de förtroendevaldas roll, det är något som vi saknar.

Camilla Frankelius. Pressbild.
Camilla Frankelius. Pressbild.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer tycker att det är viktigt med bra kollektivavtal men menar också att problemet kanske inte bara är gamla och omoderna avtal utan också dålig kunskap.

– Om man ser till vad man faktiskt får som medlem i en arbetsgivarorganisation i form av bra försäkringar, som ändå måste finnas, rådgivning och juridisk hjälp så är det väldigt prisvärt, säger hon. Att hitta egna pensionslösningar och försäkringslösningar är ju inte lätt och bra rådgivning kostar också.

Camilla Frankelius tycker att kraven på mer flexibla avtal ibland hamnar fel när man diskuterar någon sorts avtal light.

– Arbetsgivare har ju inte bara en sorts anställda, säger hon. Även om man huvudsakligen har unga så ska ju de också ha avsättning till pension, föräldralön och allt annat med tiden så det blir svårt att ha ”light”. Ibland tror jag att en del arbetsgivare kanske inte gillar kollektiva lösningar eller att de inte förstår hur bra det faktiskt är att ha en facklig motpart så att personal och arbetsgivare kan tala med varandra. Det är ju ändå arbetsgivaren som tar besluten.

Men att färre medlemmar har kollektivavtal och att färre arbetsgivare är med i en arbetsgivarorganisation är ett problem som både fack och arbetsgivare måste förhålla sig till. Om för få arbetstagare omfattas av kollektivavtal försvagas den svenska modellen. Därför kan vi nog räkna med att frågan om hur kollektivavtalen kan moderniseras för det nya arbetslivet trots allt är här för att stanna.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.