Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFrihandelsavtalen möter motstånd

Frihandelsavtalen möter motstånd

Foto: Adam Wolf/DGB. I Tyskland planeras stora demonstrationer mot TTIP och Ceta den 17 september.
Foto: Adam Wolf/DGB. I Tyskland planeras stora demonstrationer mot TTIP och Ceta den 17 september. Bilden är från protester i Hannover i april i år.

Åsikterna om det blir något handelsavtal mellan EU och USA, TTIP går isär. I september ska ministerrådet diskutera Ceta, ett liknande avtal mellan EU och Kanada som förväntas få stor betydelse för TTIP:s utformning.

Det råder viss förvirring huruvida det händer något i förhandlingarna mellan EU och USA om ett handelsavtal eller om det amerikanska presidentvalet har lamslagit arbetet. Trots tre års förhandlingar är ingen del av avtalet ännu klar. Hur det går med förhandlingarna under en ny amerikansk president är också oklart.

Nyligen gick Tysklands ekonomiminister Siegmar Gabriel ut och sade att förhandlingarna de facto hade misslyckats, Frankrikes handelsminister begärde att de skulle upphöra och liknande röster hördes också från Nederländerna och Belgien.

Den 17 september planeras stora demonstrationer mot både TTIP och Ceta i Tyskland. Som kronan på verket har ett antal tyska organisationer stämt EU för att de menar att Cetas mekanism för att lösa tvister mellan företag och stater undergräver den tyska grundlagen och därmed hotar demokratin. Ministerrådet, det vill säga företrädare för medlemsländernas regeringar ska godkänna avtalet nu i september och sedan ska det börja tillämpas i väntan på att de nationella parlamenten röstar om det. Organisationerna som har stämt EU vill stoppa avtalet från att börja implementeras innan de nationella omröstningarna eftersom de anser att omröstningen måste komma först.

Vid Europafackets möte i veckan uttryckte tyska fackföreningar hopp om att det fortfarande skulle vara möjligt att få in särskilda skrivningar om arbetstagares rättigheter i Ceta. Det skulle i så fall kunna öppna för möjligheter även vad gäller TTIP.
Men motståndet är starkt även mot Ceta och det är oklart om det kommer att passera EU:s ministerråd och EU-parlamentet så snabbt som man hoppats, eller över huvud taget. Planen är att ministerrådet ska diskutera Ceta under september.

Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för TTIP och Ceta sade tidigare i september att förhandlingarna om TTIP visst går framåt även om de är besvärliga. Hon medgav dock att det kunde bli svårt att nå en överenskommelse innan årets slut och att förhandlingarna i så fall förmodligen skulle ta paus.

Svenska fack tillhör de mycket få fackliga organisationer i Europa som är för frihandelsavtalen, dock med reservationen att de inte får ske på bekostnad av anställdas rättigheter.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Att kalla det för ett handelsavtal är århundradets underdrift när det rör sig om ett avtal som gör att företag kan stämma stater eller individer för vilket godtyckligt ”handelshinder” som helst. Går det igenom så kommer det ändra den fundamentala maktbalansen i varje samhälle där det introduceras.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.